Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:48:24

Як реагує влада на зірвані медичні закупівлі в Чернігівській області

24.04.2015   07:40Агенцiя

Результати моніторингу державних закупівель в медичній сфері області представили координатор та аналітик проекту «Підвищення фінансової прозорості та бюджетної підзвітності місцевих управлінь охорони здоров’я» в Чернігівській області Юлія Бруй та Сергій Старченко.

Участь у прес-конференції взяв і головний лікар Бахмацької міжрайонної протитуберкульозної лікарні, депутат Чернігівської обласної ради, член постійної комісії з питань охорони здоров’я та захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС Чернігівської обласної ради Микола Павлович Шимко.

В листопаді 2014 року Чернігівська обласна ГО «Центр політичних студій та аналітики» та Чернігівська міська молодіжна ГО «Освітній центр «Ініціатива» розпочали в Чернігівській області реалізацію проекту «Підвищення фінансової прозорості та бюджетної підзвітності місцевих управлінь охорони здоров’я».

Громадські активісти озвучили інформацію про реакцію органів влади, місцевого самоврядування та лікувальних установ області на надісланий їм звіт про проведення державних закупівель в медичній галузі області у 2014 році. Також поговорили про ризики «підпорогових» закупівель та озвучили результати звернень до Держфінінспекції області про можливі порушення при укладенні договорів на закупівлю товарів медичними закладами області.

Протягом попередніх місяців громадські аудитори проводили моніторинг державних закупівель в сфері охорони здоров’я області та підготували «Аналітичний звіт про проведення державних закупівель в сфері охорони здоров’я у Чернігівській області у 2014 році».

Було проаналізовано 122 оголошення «Вісника державних закупівель» про результати проведення торгів в сфері охорони здоров’я області за період з 1 січня по 15 грудня 2014 року.
Майже половина (58 із 122) оголошених за досліджуваний період торгів в сфері охорони здоров’я області були або відмінені, або визнані такими, що не відбулись.

Найчастіше причиною відміни закупівель є відсутність достатньої кількості учасників, а це 63% від усіх відмінених торгів. Доволі значна кількість торгів – 20% – були відмінені через помилки замовників. Переважно це порушення порядку оприлюднення оголошення про проведення процедури закупівлі, акцепту, оголошення про результати процедури закупівлі. Також серед таких помилок є допущення до участі в торгах менш ніж двох учасників.

Третина договорів на суму майже 25,5 млн. грн. була укладена в результаті застосування переговорної процедури закупівлі, яка містить найбільше корупційних ризиків. Україна ж згідно своїх міжнародних зобов’язань має зменшити обсяги держзакупівель, що здійснюються без проведення конкурсних торгів до 10% від загального обсягу закупівель у першій половині 2015 року.

«Аналітичний звіт про проведення державних закупівель в сфері охорони здоров’я у Чернігівській області у 2014 році» був надісланий органам влади, місцевого самоврядування, лікарням, а також депутатам Чернігівської міської та обласної рад. В супровідному листі до звіту ми просили надати роз’яснення щодо того, яких заходів буде вжито для зменшення ризику відмін закупівель, оскільки ситуація, що склалася, несе загрозу життю пацієнтів», – повідомила координатор проекту Юлія Бруй. – «Але, на жаль, від КЛПЗ «Чернігівська обласна лікарня» та Прилуцької міської ради ми отримали лише формальну відповідь. Найбільш продумана пропозиція надійшла від Ніжинської міської ради та Ніжинської центральної міської лікарні, які пропонують внести зміни в Закон «Про здійснення державних закупівель», дозволивши укладати договори на закупівлю наркотичних та психотропних препаратів відразу за процедурою закупівлі в одного учасника.
Справа в тому, що зазначені препарати відносяться до особливої групи товару, на який в Україні ринок обмежений. В Чернігівській області на даний час тільки КП «Ліки України» має дозвільні документи на право обігу зазначеної групи препаратів і при необхідності закупити відносно невелику партію таких ліків найчастіше заявок на участь у тендері від підприємств з інших областей не надходить. Це призводить до частих відмін закупівель наркотичних препаратів і, як наслідок, зростання небезпек при лікуванні онкологічних захворювань, де дані препарати є вкрай необхідними».

Також серед пропозицій для внесення змін в законодавство про державні закупівлі Управлінням охорони здоров’я пропонується скоротити строки проведення відкритих торгів для переліку товарів і послуг, вкрай необхідних для безперебійної роботи медичних закладів, а Ніжинською міською лікарнею пропонується не проводити відкриті торги при закупівлі товарів та послуг на суму менше 600 тис.грн., а робіт – 3 млн.грн.

Але варто зауважити і про небезпеки, які несе підвищення цінового «порогу» закупівель. На даний час, навіть при граничній межі у 100 тис.грн. трапляються випадки численного застосування «підпорогових закупівель» на суму близьку до 99999 грн. Такі дії можуть мати на меті умисне уникання тендерної процедури закупівель. Так, при вивченні «Додатку до річного плану закупівель, що здійснюються без проведення процедур закупівель під постійний кошторис на 2015 рік» КЛПЗ «Чернігівський обласний протитуберкульозний диспансер» громадськими активістами було виявлено заплановане численне застосування так званих «підпорогових закупівель» на суму 99999 грн. та суму 99998 грн. на загальну суму 1 199 987 гривень. А це більш ніж третина усіх запланованих закупівель що планує здійснити КЛПЗ «Чернігівський обласний протитуберкульозний диспансер» без проведення процедур закупівель під постійний кошторис на 2015 рік.

У відповідь на звернення до обласної Держфінінспекції про можливі порушення при закупівлі товарів Чернігівським облтубдиспансером, ДФІ дослідить документи по даній справі щодо відповідності їх вимогам законодавства з питань державних закупівель.

Головний лікар Бахмацької міжрайонної протитуберкульозної лікарні Микола Павлович Шимко розповів про проблеми боротьби з туберкульозом в області.

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини