Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:17:25

Відбувся круглий стіл: Роми в Україні

11.04.2015   15:00Агенцiя

Засідання круглого столу «Роми в Україні» приурочене Міжнародному дню ромів відбулося в читальній залі Чернігівської обласної бібліотеки ім. В.Г.Короленка.

В рамках спільного плану роботи Центру правової інформації та Громадської організації «МАРТ» учасникам та запрошеним на захід було представлено: обговорення та напрацювання рекомендацій щодо реалізації «Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року в Чернігівській області», презентація книжково – ілюстративної виставки «Роми в Україні», перегляд документального фільму «Ромська мрія».

Про історію відзначення Міжнародного дня ромів розповіла представник ГО «Романо дром» Марина Казанська. Барон м. Чернігова та Чернігівської області Петро Главацький ознайомив присутніх з досягненнями та викликами ромської громади м. Чернігова «Черген». Представник Міжнародного фонду «Відродження» Олександр Шваюн представив Стратегію захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року та моніторинг її реалізації. Про Чернігівське національно-культурне товариство «Нове Рома» розповіла Віола Папенко.

Жваво пройшли обговорювання Стратегії. Про її реалізацію та співпрацю з ромськими громадами міста розповіли представники органів державної влади: Катерина Мовчан – Департамент культури і туризму, національностей та релігій ОДА; Ольга Старовойт – обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді; Євгенія Ляшенко – Департамент соціального захисту населення ОДА, Інна Аліференко – директор обласної бібліотеки ім. В.Г.Короленка; Сергій Буров - виконавчий директор ГО «МАРТ» та представники ЗМІ.

Провідний бібліотекар Інна Лагута презентувала книжково-ілюстративну виставку «Роми в Україні». Перлинами даної виставки є «Цыганско-русский и русско –цыганский слюварь» (кэлдэрарский диалект) – єдиний в нашій області та книга «Циганська кров» Міхи Козимиренка – уродженця Чернігова, єдиного в Україні професійного письменника циганської національності, автора першого перекладу творів Т.Шевченка циганською мовою, виданих окремою книгою.

Марина Казанська подарувала для читачів бібліотеки книгу Міхи Козимиренка «Циганське сонце» та українсько - ромський розмовник.

На закінчення заходу відбувся перегляд документального фільму «Ромська мрія».

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини