Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 00:28:45

Міліція відібрала у бабусі… труси

04.04.2015   16:56Агенцiя

Чернігівська пенсіонерка, що вимушена виживати на пенсію в 949 гривень, була позбавлена шкарпеток, трусів та панчох. Співробітники міліції склали на неї акт за торгівлю у невстановленому місці і конфіскували товар, що вмістився в невеличкий пакет.

Порушення скоєно 3 квітня поблизу зупинки громадського транспорту «Театр ляльок». Там 61-річна жителька обласного центру Тамара Башлак поставила розкладний столик, виклала на нього з десяток пар шкарпеток, трусів та панчох і торгувала. Аж раптом, неначе стерв’ятники на здобич, на неї «налетіли» два офіцери міліції – лейтенант та капітан. Почали збирати товар та складати протокол.

– Я знаю, що торгувала у недозволеному місці, – каже пані Башлак. – Однак іншого виходу не маю, бо вижити на мою пенсію у 949 гривень фізично неможливо.

За словами пенсіонерки, вона державою поставлена в такі умови, що або намагайся якось заробити, або помирай. Наприкінці 2013 року, каже, уряд обіцяв підвищити рівень мінімальної пенсії, але тоді стався Майдан і більше це питання навіть не піднімалося.

– Я піду до наших депутатів Дубіля і Атрошенка, піду до мера Соколова – допоможуть чи ні, не знаю, але більше звернутися мені нема до кого, – пояснює пенсіонерка. – Скажу: якщо Прем’єр-міністр Яценюк обіцяв по телевізору, що два роки стихійну торгівлю чіпати не будуть, що влада не буде заважати пенсіонерам виживати, то чому ж мене чіпають? Чи до Чернігова слова прем’єра ще не дійшли?

Тамара Олександрівна торгувала там останні три тижні. Раніше – біля зупинки «Міська лікарня», де, за її словами, правоохоронці більш чуйні до проблем пенсіонерів.

– Я розумію, що це їхня робота, – говорить пані Башлак. – Але на «міськлікарні» міліціонери нам говорили, коли може проходити їхнє начальство, і ми тоді звертали торгівлю й розходилися. А тут прийшли і «арештовують». Я кажу: швиденько зберусь і піду, та вони – ні в яку.

Незважаючи на те, що такою торгівлею Тамара Олександрівна заробляє у середньому 30 гривень за день, вона згодна платити «за місце» 5-10 гривень. І таких, як вона, незаконно торгуючих пенсіонерок, у місті сотні і всі готові заплатити якийсь «податок» за торгівлю, та міському бюджету це чомусь не потрібне.

– Цією скромною оплатою можна поповнити бюджет, – припускає пенсіонерка. – Не мільйони, але також гроші, якими можна було б хоч тротуари у центрі міста полагодити. Мене якось штрафували за порушення благоустрою міста, а я їм заплатила і кажу: гроші на благоустрій ви з мене берете, а чому ж і досі не «благоустроєні» сходи у підземний перехід біля готелю «Україна», де люди ноги ламають? Чому тут, біля зупинки, уже котрий рік тротуари з величезними ямами?

Покарання за «злочин» пенсіонерка не боїться – мовляв, «жебраку пожежа не страшна». Якщо зможе роздобути товар, то буде торгувати знову: жити ж якось треба.

Співробітники міліції, що склали на пенсіонерку протокол, говорять, що вона торгувала в недозволеному місці. Увійти у її положення і пожаліти вони не можуть, бо міліцейське начальство, якщо про це дізнається, у їхнє положення навряд чи увійде.

Стихійна торгівля у Чернігові процвітає повсюди: біля базарів, магазинів, у підземних переходах тощо. Торгують, бо інакше не виживеш, переважно пенсіонерки; товарами, якими багато не заробиш. І порушують закон, а це лише за день сотні випадків.

Однак, за інформацією прес-служби міської міліції, з початку року було зафіксовано 51 (!) порушення правил торгівлі. У середньому одне за 3 дні замість сотні на день. Цікаво, це через чуйність міліціонерів чи через плату «за місце» мимо бюджету? Бо вже за кількадесят метрів від місця пані Башлак кілька пенсіонерок торгували медом, молоком та овочами, при чому безпосередньо з асфальту. Але їх правоохоронці чомусь не чіпали.

З початку року у незаконних торговок вилучено товару на 54 тисячі гривень. Це продути харчування та промислові товари. А спиртне чи сигарети – дуже рідко, хоча стихійно ними також торгують чимало бабусь і покарання за таке має бути суворішим. Чому рідко? Мабуть, на тютюні й горілці заробляють більше, аніж на трусах, і такі торговці більш досвідчені у пошуку спільної мови з правоохоронцями.

Зрештою товар Тамари Олександрівни панове офіцери склали у пакет, опечатали і конфіскували. Подальшу його долю буде вирішувати суд.

* * *

Правий був авторитетний злодій на прізвисько Антибіотик, герой серіалу «Бандитський Петербург», який сказав: «В наше время, Серёжа, можно украсть велосипед и всё здоровье отдать в тюрьме. А можно воровать вагонами и всегда оставаться на плаву. В России красть составы гораздо безопаснее, чем велосипеды, это я тебе конкретно говорю». І це якраз той випадок, де, всупереч твердженню екс-президента Кучми, Україна теж як Росія.


http://zemlyaivolya.net/news/militsiya_vidibrala_babusi_trusi.html

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини