Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 22:23:53

Громадяни мають право користаються додатковими процесуальними правами

30.03.2015   09:13Агенцiя

Громадяни мають право користаються додатковими процесуальними правами при проведенні досудового розслідування та судового розгляду у кримінальних провадженнях у сфері приватного обвинувачення.

Міською прокуратурою у поточному році здійснювалося процесуальне керівництво досудовим розслідуванням та підтримано держане обвинувачення під час розгляду Деснянським районним судом міста Чернігова кримінального провадження за обвинуваченням громадянина К у вчиненні злочину передбаченого ст. 185 КК України, а саме таємному викраденні чужого майна.

Даному мешканцю Чернігівщини за вчинення вищевказаного злочину призначено покарання у вигляді 100 годин громадських робіт.

Дане кримінальне провадження здійснювалося у формі приватного обвинувачення, оскільки вчинено членом сім’ї потерпілої особи.

Статтею 477 КПК України визначено, що кримінальні провадження у формі приватного обвинувачення можуть бути розпочаті лише на підставі заяви потерпілого щодо визначених у цій статті кримінальних правопорушень.

Таким чином, заява потерпілого є єдиним законним приводом для початку кримінального провадження у формі приватного обвинувачення. Якщо потерпілим є неповнолітня особа або особа, яка визнана в установленому законом порядку недієздатною чи обмежено дієздатною, або яка через хворобу, фізичні або психічні вади чи з інших поважних причин не може сама подати заяву, її може подати його законний представник.

Однією з особливостей даного виду кримінальних проваджень є можливість у потерпілого та його представника на стадії досудового розслідування у відповідності до п. 7 ч. 1 ст. 284 КПК України відмовитися від обвинувачення. За результатами такої відмови кримінальне провадження за даним обвинуваченням підлягає закриттю.

Крім того, в кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення, відповідно до ч. 3, 5 ст. 469 КПК України в будь який момент після повідомлення особі про підозру і до виходу суду до нарадчої кімнати для ухвалення вироку, між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена угода про примирення.

Прокуратурою міста у поточному році у формі приватного обвинувачення за ст. 185 КК України направлено до суду та підтримано державне обвинувачення більше ніж у 11 провадженнях, значна частина з яких розглянута судами по угоді про примирення між потерпілим та обвинуваченим.

Таким чином, вищезазначені норми КПК України дають можливість вичерпати конфлікт між його учасниками на будь якій стадії кримінального провадження у формі приватного обвинувачення.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини