Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:59:46

Доступ до інформації: обласна прокуратура проти Чернігівської міськради

27.03.2015   20:29Агенцiя

Прокуратура Чернігівської області оскаржить рішення суду, прийняте всупереч інтересам громади Чернігова у спорі щодо правомірності вільного доступу до всіх рішень міської ради

Прокуратурою Чернігівської області підготовлено апеляцію на прийняте 26 березня рішення місцевого суду, яким громаді Чернігова фактично відмовлено в праві бути обізнаною про рішення міської ради, прийняті з земельних питань.

Прокуратура наполягає на тому, що обов’язок міської ради як органу місцевого самоврядування оприлюднювати прийняті нею акти — як нормативні, так і ті, що відносяться до актів індивідуальної дії — прямо передбачений вимогами Законів України «Про доступ до публічної інформації» (ст.13, 14, 15) та «Про місцеве самоврядування в Україні» (ст.59). Також, згідно їх норм, у разі наявності у розпорядника такої інформації офіційного веб-сайту вона оприлюднюється саме там.

Окрім того, інформація про рішення міської ради за своїм правовим статусом є публічною, тому будь-яке її приховування є порушенням вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Підставою для таких однозначних висновків є, в тому числі, і рішення судів апеляційної інстанції за аналогічними позовами прокуратури м. Чернігова минулого року, які набрали законної сили. Тоді прокуратура вимагала оприлюднити сім рішень 33 сесії 6 скликання міськради та додатки до рішень її виконавчого комітету (2013 року), які не були доведені до громадськості.

Навіть після того, як суди, в тому числі апеляційний та касаційний, визнали позовні вимоги прокуратури законними, виконання цих судових рішень затягувалося півроку. Врешті-решт фактичне оприлюднення інформації відбулося у примусовому порядку в рамках Закону України «Про виконавче провадження».

Разом з тим, у подальшому окремі рішення міської ради з земельних питань (про продаж земельних ділянок, надання в оренду та ін.), знову приховувались від громадськості. Прокуратурою в рамках законодавства знову було заявлено до суду позов зобов’язального характеру з вимогою оприлюднити на офіційному веб-сайті www.chernigiv-rada.gov.ua дванадцять рішень 44 та 46 сесій 6 скликання (2014 року), які там відсутні. Також у позові йшлося про визнання протиправною бездіяльності Чернігівської міської ради в питанні оприлюднення прийнятих нею рішень.

Наразі суддя Деснянського суду м. Чернігова відхилив ці позовні вимоги. Не погоджуючись із таким рішенням, прокуратура оскаржить його до апеляційного суду і буде й надалі послідовно відстоювати в цьому питанні законні інтереси громадянського суспільства.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини