Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 16:50:11

Збірник "Як перейменувати вулицю" вже у Чернігові

27.03.2015   07:33Агенцiя

В останній декаді березня 2015 року в обласному центрі отримали методичний збірник «Як перейменувати вулицю» Чернігівський обласний історичний музей імені В. В. Тарновського; Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені В. Г. Короленка; Чернігівська центральна міська бібліотека імені М. М. Коцюбинського; Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ і організацій; Чернігівське обласне об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Т. Г. Шевченка та громадська ініціатива «Збережи старий Чернігів».

Український інститут національної пам’яті, який його передав, сподівається, що матеріали цієї книги допоможуть громадськості та місцевій владі у справі позбавлення міст, селищ і сіл від ганебних символів минулого радянського тоталітаризму, якими є імена осіб, причетних до організації Голодомору, та політичних репресій, а також планували, організовували та здійснювали збройну боротьбу спрямовану на ліквідацію української державності.

Цей процес, як наголосив у вступній статті видання Володимир В’ятрович, голова Українського інституту національної пам’яті, набуває форми цілеспрямованої державної політики. «Він особливо актуальний саме зараз, коли проти України ведеться війна сусідньою Росією. Адже керівництво Кремля мобілізує під свої прапори терористів та диверсантів саме ідеєю повернення до радянського минулого», – підкреслив історик, керівник органу центральної виконавчої влади.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року Український інститут національної пам’яті видав методичний збірник «Як перейменувати вулицю. Правові засади перейменування вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів, мостів та інших споруд, розташованих на території населених пунктів».
Його створено спільно з Чернігівською облдержадміністрацією, Чернігівською обласною радою, Чернігівською міською радою, Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ і організацій.

Відмітимо, що юридична складова збірника, тобто рекомендації і роз’яснення, підбір нормативно-правових актів, зразків документів, щодо перейменування вулиць органами місцевого самоврядування, була підготовлена чернігівськими юристами Ольгою Лазаренко (обласна рада), Романом Миколаєнко (міська рада), Наталією Мужиковою (облдержадміністрація) і отримала схвальну оцінку незалежного експерта, київського адвоката Сергія Рябенка.

Разом із цим зацікавлений читач знайде офіційний історико-юридичний висновок Українського інституту національної пам’яті щодо причетності В. І. Леніна (Ульянова) до організації та здійснення політичних репресій. Також на допомогу громадськості та органам влади Сергій Горобець (Інститут національної пам’яті) підготував стислі біографії 70 осіб, причетних до боротьби проти незалежності України, організації Голодомору, та політичних репресій, чиїми іменами названі вулиці та інші топоніми в Україні. Звичайно, що це невичерпний список, але основа для роботи є.


Адреси сайтів для тих, хто бажає отримати методичний збірник в електронному вигляді:
УРЯДОВИЙ ПОРТАЛ: http://www.kmu.gov.ua/control/ru/publish/article?art_id=247718732&cat_id=244277212
ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ УКРАЇНСЬКОГО ІНСТИТУТУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПАМ’ЯТІ:
http://www.memory.gov.ua/publication/yak-pereimenuvati-vulitsyu
http://www.memory.gov.ua/sites/default/files/userupload/2metodychka_perejmenuvannja_vulyc_1.pdf

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини