Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 04:14:39

Ніжин відзначив День пам’яті розстрілу Майдану

21.02.2015   11:46

“Герої не вмирають!” та “Слава Україні!” лунало у центрі міста.

Цими днями минає рівно рік як на Майдані в серці столиці посеред білого дня розстрілювали та по-звірячому забивали до смерті простих українців. Минулої зими сотні тисяч людей на Майдані відстоювали право українців на краще та заможніше життя. Ще стільки ж людей допомагали майданівцям чим могли — везли продукти з дому, теплі речі, дрова, посуд, гроші. У ці дні, цієї зими, оплакує загиблих на Майдані ледь не вся Україна.

Ці найтрагічніші дні назавжди будуть викарбувані чорними страшними літерами в історії Незалежної. А імена загиблих пам’ятатимуть і тут, на землі, і на небесах.

Сьогодні Ніжин разом із іншими містами України в скорботі згадував загиблих на Майдані й додав до календаря ще одну трагедію — День пам’яті Героїв Небесної Сотні.

Багато ніжинців зібрались біля Меморіалу Небесної Сотні на вулиці Гоголівській, щоб поіменно згадати всіх загиблих на Майдані та помолитись за душу кожного, хто втрапив до Небесної Сотні.

Школярі, керівники підприємств міста, дошкільнята, працівники міськвиконкому, пересічні громадяни, вчителі, підприємці, викладачі, учасники АТО, лікарі, студенти — всі вони прийшли на мітинг пам’яті.

Одні тримали в руках жовто-блакитні прапори й прапорці, хтось приніс червоно-чорного стяга, у декого в руках були квіти та запалені свічки, жовто-блакитні стрічки на одязі, тризуби на шапках, шарфах, светрах.

Багато хто не міг стримати сліз. Плакали, глибоко зітхаючи та не ховаючи блискучих краплинок на своїх щоках, й чоловіки й жінки.

Присутні разом співали Гімн, разом тримали руку на серці, разом були в скорботі під час хвилини мовчання.

Священники різних конфесій разом відслужили заупокійну літію за загиблими на Майдані та в АТО, а всім присутнім бажали ніколи не бачити та не відчувати на собі страхіття війни.

Після покладання квітів ніжинці зачитували свої вірші про Майданівські події та слова великого Кобзаря. Кожен римований рядочок змушував серця багатьох замирати й підкочувати до горла невимовний важкий клубок.

До слова запрошували міського голову Анатолія Лінника, громадського активіста Миколу Науменка, учасника Майдану та АТО Сергія Мальцева, шеф-редактора інтернет видання “УН” Ігоря Волосянкіна. Усі вони розповідали про наслідки Майдану. Але кожен зауважив, що Майдан не пройшов безслідно. Він не завершився, але кожен зміг на себе подивитись по-іншому й побачити, що можна жити по-іншому. Адже, набагато легше щось робити, коли робити це всім разом.

Мітинг розійшовся. Свічки пам’яті лишились горіти біля Меморіалу. Уже й стемніло. Проте, ніжинці не переставали підходити й низько вклонялись людям, які споглядають за нашим розміреним життям із фото біля Меморіалу та з небес. Навіть, після шостої години вечора, коли більшість поспішала додому люди йшли до Меморіалу й несли квіти та розглядали запалені вогники пам’яті.

“Герої не вмирають!” та “Слава Україні!” лунало сьогодні у центрі міста.

 

Дінера Бєстрєва

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.