Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 20:04:00

Чому підлітки все частіше стають злочинцями?

14.02.2015   10:48

У 2014 році у місті Чернігові збільшився рівень підліткової злочинності на 37,8%. Так, упродовж вказаного періоду підлітками вчинено 62 кримінальних порушення (проти 45 у 2013 році). Протягом 2014 року обліковано 3 факти вбивств та 9 розбоїв. Із 20 у 2013 році до 33 у 2014 році зросла кількість крадіжок.

Причин такої поведінки дітей безліч, зокрема: недостатні заходи щодо забезпечення зайнятості підлітків, які не мають постійних доходів і джерел для існування, організації їх дозвілля і відпочинку, працевлаштування у вільний від навчання час і під час канікул; неналежне запобігання негативним проявам серед неповнолітніх, у тому числі, пияцтва, наркоманії, дитячій бездоглядності і безпритульності.

На жаль, часто і самі батьки не створюють необхідні умови для проживання та виховання дітей у сім'ї.

Прокуратурою міста здійснюються заходи щодо протидії підлітковій злочинності та оперативного завершення досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми.
Особливо вразив чернігівців факт умисного вбивства вчительки, вчиненого неповнолітнім із корисливих мотивів 31.03.2014 в м. Чернігові по вул. Ак. Павлова.

Слідчим відділом Чернігівського МВ УМВС України та прокуратурою міста у стислі строки зібрано необхідні докази на підтвердження вини останнього та скеровано обвинувальний акт до суду.

В ході судового розгляду прокуратурою міста вину обвинуваченого доведено повністю. Судом постановлено вирок, яким обвинуваченого визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого п. 6 ч. 2 ст. 115 КК України (умисне вбивство з корисливих мотивів) та призначено йому покарання у вигляді 14 років 10 місяців позбавлення волі.

Причин вчинення вказаного злочину неповнолітнім багато, в тому числі і неналежна профілактична робота із ним в учбовому закладі та недостатнє виконання батьками батьківських обов’язків стосовно виховання своєї дитини.

У 2014 році прокуратурою міста спільно із слідчим відділом Чернігівського МВ УМВС України закінчено 50 кримінальних проваджень, щодо злочинів, вчинених неповнолітніми, з них до суду направлено: 27 – з обвинувальним актом, 8 – з угодою про примирення, 2 – з клопотанням про звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності.

З метою усунення порушень щодо неналежної профілактичної роботи серед підлітків, схильних до вчинення кримінальних правопорушень у 2014 році керівникам закладів освіти та Чернігівського МВ УМВС України в Чернігівській області прокуратурою міста внесено 5 подань, за результатами розгляду 12 осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності, права 198 дітей поновлено.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини