Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 22:59:01

На Борзнянщині вшанували пам’ять Героїв Крут

29.01.2015   17:09

Сьогодні, 29 січня, на Чернігівщині відбулись заходи з відзначення 97-річниці бою під Крутами.

На території Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут» вшанувати пам’ять студентського війська українських патріотів, які боронили українську державність, зібралися не тільки чернігівці, а й представники з інших областей.

Учасники заходу поклали квіти до скульптурної композиції «Курсантська шинель» та схилили голови у скорботній хвилині мовчання за загиблими юнаками.

Поминальну літію у пам’ять про загиблих за рідну землю відправив Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Української православної церкви Київського Патріархату Євстратій.

Також відбулась історична та літературно-мистецька композиції, присвячена вшануванню Героїв Крут. Зокрема, пролунав запис спогадів Аверкія Гончаренка, який керував боєм під Крутами у далекому 1918 році. Поіменно згадали 25 прізвищ загиблих захисників Крут, які вдалося встановити.

— Події того часу дуже багато значать для кожного свідомого українця. І ще ближчими, ще зрозумілішими стають вони для нас зараз, коли вже не сотні, а тисячі молодих і сильних духом людей протистоять ворожому війську на сході держави. Нині, як ніколи, стає актуальною історична паралель між розділеними майже століттям подіями, - підкреслив Сергій Журман під час мітингу-реквієму. Він також зазначив, що сьогодні як і герої Крут, чимало воїнів постали на захист України добровільно. Вони є гідними продовжувачами традицій патріотизму, волелюбності, незламності українського народу.

— Україна переможе, збереже свою єдність і цілісність. І стане дійсно незалежною, заможною державою, про яку мріяли герої Крут, яку всі ми прагнемо відстояти зараз, — висловив переконання керівник облдержадміністрації.

У заході взяли участь голова обласної ради Микола Звєрєв, народні депутати України Валерій Давиденко, Олег Ляшко, Олег Купрієнко та Юрій Бублик, голова Українського інституту Національної пам`яті Володимир В`ятрович, військові, правоохоронці, учасники АТО, представники Блоку Петра Порошенка, ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», «УДАР», Народного Руху України, ветерани Української Повстанської Армії та численна громадськість.

Урочистою ходою пройшли ліцеїсти Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою, курсанти Чернігівського юридичного коледжу Державного пенітенціарної служби України, Київського військового ліцею імені Івана Богуна, Національної академії Служби безпеки України.

По завершенню меморіального заходу гості, учасники та журналісти ознайомилися з експозицію Меморіального комплексу та тематичною виставкою музею у штабному вагоні.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.