Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:15:27

Прокуратура на захисті прав громадян у сфері охорони здоров’я

24.01.2015   11:26Агенцiя

Відповідно до статті 49 Конституції України кожен громадянин має право на охорону здоров'я, медичне страхування та медичну допомогу. У державних і комунальних закладах охорони здоров'я така допомога повинна надаватися безоплатно.

Потурання цим нормам обумовлено не тільки відсутністю належного фінансування зі сторони держави.

Як засвідчили прокурорські перевірки - налагоджена система стягнення з пацієнтів благодійних внесків у медичних закладах сприяла органам влади та місцевого самоврядування, лікувальним установам у бездіяльності по віднаходженню оптимальних шляхів для забезпечення належного фінансування медичної галузі області.

Так, тільки після прокурорського втручання Чернігівська міська лікарня № 3 вжила заходів до приватного товариства, яке протягом тривалого часу не платило орендуу плату, внаслідок цього утворилася заборгованість у розмірі 14 тис. грн..

Фінансування витрат на охорону здоров’я проводиться на рівні, який не дозволяє забезпечити на території регіону дотримання державних гарантій у сфері надання медичної допомоги громадянам.
У той же час, практика стягнення з пацієнтів коштів під виглядом благодійних існує майже у всіх медичних закладах області.

Зокрема, прокурором Ріпкинського району встановлено, що безоплатна медична допомога в районній лікарні фактично не надається, всі понесені лікарнею витрати відшкодовуються у вигляді благодійних внесків за медичне обстеження, стаціонарне лікування хворих. Так, оформлення на стаціонарне лікування, надання результатів аналізу баклабораторії, проходження медогляду здійснюється лише після надання квитанції про сплату коштів, в той час, коли ці послуги є безкоштовними та не входять до Переліку платних послуг, які можуть надаватися у таких закладах.
Подібні порушення мали місце у всіх медичних закладах м. Чернігова.

Системно порушуються прав ветеранів війни та осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на першочергове безоплатне зубопротезування. Зокрема, Ніжинським міжрайонним прокурором установлено, що замість безоплатного зубопротезування, громадянам, які відносяться до вказаної категорії надавалися лише знижки.

Неодноразово встановлювалися факти надання переваг при забезпеченні лікарськими засобами осіб, що мають однакове право на пільгове забезпечення медичними препаратами, чи видачі медичних препаратів за рахунок бюджетних коштів особам, яким вони не були призначені.

Зокрема, перевіркою Носівської центральної районної лікарні установлено факти видачі за рахунок бюджетних коштів медичних препаратів пацієнтам, яким вони не призначалися. Не вжито адекватних заходів для збереження мережі закладів охорони здоровя.

За втручання прокурора Талалаївського району (заявлено позов) упереджено незаконне скорочення ліжкового фонду центральної районної лікарні та реорганізації сільських лікарських амбулаторій в ФАПи (Болотницької, Березівської, Красноколядинської, Чернецької).

Виявлені порушення вимог Закону України «Про здійснення державних закупівель» обласним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф при закупівлі скрапленого газу та обласною стоматологічною поліклінікою під час закупівлі предметів одягу та аксесуарів одягу з вулканізованої гуми ( переможцем визнано фірму, яка не мала необхідних конкурсних документів).
За прокурорського втручання відмінено аналогічно процедуру закупівлі хлібобулочних виробів Чернігівським обласним протитуберкульозним диспансером.

Установлено факти поділу предмета закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів або взагалі застосування Закону «Про здійснення державних закупівель», що категорично заборонено ч. 2 ст. 4 цього Закону (закупівля Чернігівською міською лікарнею №-3 фотоплівки та фотохімікатів).

З метою на усунення виявлених порушень органами прокуратури області розпочато кримінальне провадження, до відповідальності притягнуто 28 осіб (переважна більшість головних лікарів медичних установ). До лікарів Семенівської районної лікарні, які допустили неналежний догляд та невчасне надання медичної допомоги хворим дітям, заявлено позови на суму понад півмільйона гривень. На даний час майже 200 тис. грн. присуджено до стягнення.
Робота на даному напрямку триває.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини