Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 11:43:16

Підвищення фінансової прозорості та бюджетної підзвітності місцевих управлінь охорони здоров’я

24.12.2014   08:18Агенцiя

В листопаді Чернігівська обласна ГО «Центр політичних студій та аналітики» та Чернігівська міська молодіжна ГО «Освітній центр «Ініціатива» розпочали в Чернігівській області реалізацію проекту «Підвищення фінансової прозорості та бюджетної підзвітності місцевих управлінь охорони здоров’я».

Протягом шести місяців громадські аудитори (у Волинській, Запорізькій, Херсонській та Чернігівській областях) проводитимуть антикорупційний моніторинг державних закупівель в сфері охорони здоров’я, підготують серію аналітичних досліджень та журналістських розслідувань про державні закупівлі в даній галузі  в умовах нового законодавства, а також про ефективність реалізації регіональних бюджетних програм  в медичній сфері.

Метою реалізації проекту є запровадження комплексної системи громадського контролю за повнотою бюджетних видатків з цільових програм та здійсненню закупівель розпорядниками бюджетних коштів, які відповідальні за централізовану закупівлю ліків, медичного обладнання, товарів та послуг для закладів охорони здоров’я та уразливих верств населення, що у свою чергу дозволить підвищити ефективність та прозорість використання бюджетних коштів у сфері охорони здоров’я в області.
В Чернігівській області під моніторинг потрапили обласні, чернігівські міські, куликівські, бахмацькі та городнянські районні програми профілактики та лікування туберкульозу, гепатитів та ВІЛ-СНІДу.

Але уже при попередньому огляді проблеми виявилося, що місцеві програми лікування та профілактики гепатитів не приймалися, відповідна державна програма щодо ВІЛ-СНІДу  була прийнята лише два місяці тому, і на даний час з досліджуваних органів влади лише Куликівська райрада затвердила «Програму  забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2014-2018 роки». При цьому за програмою загальний обсяг фінансування до 2018 року складає 30 тис.грн., а це лише 5-6 тис. грн. на рік на весь комплекс заходів. Наприклад, на лікувальні заходи в наступному році планується витратити всього 600 грн.

На відміну від гепатитів і ВІЛ-СНІДу місцеві програми лікування та запобіганню захворюванню на туберкульоз прийняті ще 2012 року, але обласна програма у 2014 році не фінансувалась, як і Бахмацька районна. Чернігівська міська фінансувалась на рівні 15 тис. грн. на рік – це туберкулін для дитячих поліклінік №1 та №2. Куликівська районна програма мала фінансування 20 тис.грн., а Городнянська районна – 45 тис.грн.

Аналіз асигнувань загального фонду бюджету 2014 року протитуберкульозних диспансерів області році показує, що витрати на медикаменти є мізерними (2-4 %), оскільки основна частина коштів - це оплата праці, комунальні послуги та харчування.

На даний час уже формується звіт про проведення державних закупівель для медичної галузі в Чернігівській області у 2014 році. Даний звіт буде оприлюднений в січні 2015 р., направлений депутатам, органам влади. Проаналізуємо, скільки з 122 оголошень про закупівлі завершилися укладанням угод, а скільки було відмінено та з яких причин, які групи товарів було закуплено, на які суми, чи були порушення і т.д. При виявленні фактів, що можуть свідчити про порушення законодавства, інформація буде поширюватися серед ЗМІ та передаватися відповідальним чиновникам та правоохоронним органам.

Крім цього планується також підготовка громадського бюджету на 2015 р., сфокусованого на сфері охорони здоров`я.

Юрист Громадської організації «MART» Інна Сімакіна звернула увагу на те, що в українському законодавстві не закріплено загального визначення поняття «пацієнт». У той же час права пацієнта – це права людини, яка вступила у взаємовідносини з лікувальною установою, тобто особи, що звернулася за медичною допомогою. Але аналізуючи Основи законодавства  України про охорону здоров’я маємо зауважити, що цей акт не містить статті, яка б чітко визначала права людини у разі її звернення за медичною допомогою. Доцільно на законодавчому рівні вирішити питання про прийняття єдиного кваліфікованого нормативно-правового акту у якому б закріплювалися права та обов’язки пацієнта, а також гарантії їх забезпечення.

«Повноцінна реалізація проекту можлива лише за умови створення антикорупційної коаліції за участі громадських аудиторів, уразливих груп населення, профільних громадських організацій, місцевих депутатів та журналістів. Враховуючи специфіку моніторингу використання коштів по вищезгаданим програмам неможливо обійтися без допомоги пацієнтських організацій. Тому плануємо звернутися до пацієнтських організацій за консультаціями і співпрацею» - підсумувала координатор проекту Юлія Бруй.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини