Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:33:24

"Відкритий лист" на захист гідності В.В. Мултанен

02.12.2014   18:40Агенцiя

20 листопада цього року Чернігівська обласна рада розглянула питання про продовження контракту з директором комунального закладу «Чернігівський науково-методичний центр охорони культурної спадщини» В. В. Мултанен.

Під час його обговорення на адресу В. В. Мултанен та служби, котру вона очолювала, пролунали необґрунтовані звинувачення в корупції, при цьому її саму депутати позбавили можливості висловитися. Знаючи багато років В. В. Мултанен, археологічна спільнота Чернігова рішуче виступає на захист гідності колеги.

В. В. Мултанен народилась у 1964 р. у смт Седнів Чернігівського району, там же закінчила середню школу. Свою трудову діяльність розпочала у відділі археології Чернігівського історичного музею, паралельно навчаючись на заочному відділенні історико-філологічного факультету Гомельського державного університету імені Ф. Скорини, який успішно закінчила у 1988 р. Пройшовши шлях від рядового співробітника до керівника, вона 33 роки поспіль працювала в Чернігівській обласній інспекції з охорони пам’яток історії та культури. У 2004 р. В.В. Мултанен очолила цю організацію, яка пізніше була реорганізована у КЗ «Чернігівський науково-методичний центр охорони культурної спадщини» Чернігівської обласної ради. Таким чином, усе трудове життя В. В. Мултанен присвячено вивченню, популяризації та охороні пам’яток вітчизняної археології та історії.

Головним напрямком професійної діяльності В.В. Мултанен протягом багатьох років був контроль за додержанням законодавчих норм у справі охорони культурної спадщини. У зоні її особливої уваги перебували облік та моніторинг стану пам’яток археології Чернігівщини – поселень, городищ та могильників, а також пропаганда пам’яткоохоронної справи у засобах масової інформації. За багаторічну сумлінну працю і значний особистий внесок у збереження культурного надбання області В. В. Мултанен 2008 р. була нагороджена Почесною грамотою Чернігівської обласної державної адміністрації.

Окремою складовою її діяльності була боротьба з «чорними археологами», які по-варварськи грабують і знищують пам’ятки археології. Окрім тісної співпраці у цих питаннях із правоохоронними органами, вона запропонувала зміни до державного законодавства, спрямовані на припинення руйнації пам’яток археології та військових поховань періоду Великої Вітчизняної війни.

Найбільш напруженою і відповідальною ділянкою професійної роботи В.В. Мултанен була організація погодження будівництва та відведення земельних ділянок, попередження незаконного захоплення земель історико-культурного призначення та припинення несанкціонованого будівництва. Її принциповість, сумління і громадянська позиція стали на заваді незаконному землевідведенню, що дозволило уникнути руйнування численних археологічних об’єктів. Як керівник відповідної установи вона вирішувала всі питання виключно у правовому полі та в межах своєї компетенції. Завдяки зусиллям В.В. Мултанен були зафіксовані й зупинені численні порушення пам’яткоохоронного законодавства, а в судах доведена правомірність її дій і рішень.
 
В. В. Мултанен займається і науковою діяльністю. Вона є автором численних звітів за результатами археологічних досліджень на пам’ятках Чернігівщини, а також наукових статей, присвячених, зокрема, охороні пам’яток.

Громадська діяльність В.В. Мултанен також пов’язана зі збереженням культурної спадщини. З 1981 р. вона є членом археологічної секції Чернігівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, з 2010 р. – членом Спілки археологів України. Крім того, протягом 2010–2014 рр. вона була секретарем обласної міжвідомчої Комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій при Чернігівській облдержадміністрації.
Автори цього листа упродовж багатьох років тісно співпрацюють з  В.В. Мултанен у справі збереження та дослідження пам’яток Чернігівщини і завжди високо оцінювали її професіоналізм, принциповість і порядність.

Ще раз хочемо підкреслити, що це чесна людина, яка самовіддано виконує свої професійні обов’язки і ніколи не йде на компроміс із будь-ким у відстоюванні на регіональному рівні державних інтересів у сфері охорони культурної спадщини України. Тож нам залишаються невідомими мотиви та причини, через які деякі депутати під час згаданого засідання Чернігівської обласної ради дозволили собі прилюдні некоректні висловлювання щодо професійної діяльності В.В. Мултанен та безпідставні звинувачення на її адресу.


Лист підписали:

Кузнєцов Г.О. – почесний керівник Чернігівської спелео-археологічної секції при Українському Товаристві охорони пам’яток історії та культури, почесний громадянин Чернігова –
Шекун О.В. – колишній науковий співробітник Чернігівського історичного музею імені В. В. Тарновського –
Веремейчик О.М. ¬ к.і.н. доцент кафедри історії та археології
ЧНПУ імені Т.Г. Шевченка –
Черненко О.О. – к.і.н., доцент кафедри історії та археології
ЧНПУ імені Т.Г. Шевченка –
Ясновська Л.В.– к.і.н., доцент кафедри історії та археології
ЧНПУ імені Т.Г. Шевченка –
Скороход В.М. –  к.і.н., ст. викладач кафедри історії та археології
ЧНПУ імені Т.Г. Шевченка –
Ситий Ю.М. – с.н.с. кафедри історії та археології
ЧНПУ імені Т.Г. Шевченка –
Шумей О.М.– с.н.с. кафедри історії та археології
ЧНПУ імені Т.Г. Шевченка –
Луценко Р.М. – с.н.с. кафедри історії та археології
ЧНПУ імені Т.Г. Шевченка –
Морозова Г.Г. – ст. лаборант кафедри історії та археології
ЧНПУ імені Т.Г. Шевченка –
Лаєвський С.Л. – директор Чернігівського історичного музею
імені В.В. Тарновського –
Мудрицька В.Г. – завідувач науково-експозиційного відділу
Чернігівського історичного музею імені В. В. Тарновського –
Сита Л.Ф. – с.н.с. Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського –
Ногін Є.В. – с.н.с. Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського –
Руденок В.Я. – завідувач відділу наукових досліджень печер та пам’яток археології Національного архітектурно-історичного заповідника  «Чернігів Стародавній» –
Новик Т.Г. – н.с. відділу музейної та науково-фондової діяльності
Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів Стародавній» –
Солобай П.В. – реставратор відділу музейної та науково-фондової діяльності
Національного архітектурно- історичного заповідника «Чернігів Стародавній» –
Кедун І.С. – к.і.н., ст. викладач кафедри всесвітньої історії НДУ імені Миколи Гоголя –
Бондар О.М. – м.н.с. Обласного комунального підприємства
«Історико-археологічний музейний комплекс «Древній Любеч» –
Савченко О.І. – директор дочірнього підприємства «Старожитності Полісся»
Державного підприємства «Науково-дослідний центр «Охоронна археологічна
служба України» Інституту археології НАН України –
Ілляшенко Е.М. – директор комунального закладу «Науково-методичний центр
з випуску Чернігівського тому енциклопедичного видання «Звід пам’яток історії та культури України» Чернігівської обласної ради –
Потапенко О.М. – заступник директора комунального закладу «Науково-методичний центр з випуску Чернігівського тому енциклопедичного видання «Звід пам’яток історії та культури України» Чернігівської обласної ради –
Сорокін С.О. – археолог –
Жаров Г.В. – науковий співробітник дочірнього підприємства «Старожитності Полісся» Державного підприємства «Охоронна археологічна служба України»
Інституту археології НАН України –
Гребень П.М. – заступник начальника управління архітектури та містобудування Чернігівської міської ради, заступник головного архітектора м. Чернігова –


 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини