Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:05:46

Про роботу прокуратури м. Чернігова у поточному році інформував прокурор міста Андрій Криворучко

01.12.2014   15:38

На пленарному засіданні Чернігівської міської ради 28 листопада з інформацією про стан законності, заходи щодо її зміцнення та результати діяльності на території м. Чернігова виступив прокурор міста Чернігова Андрій Криворучко.

"Поточний рік для органів прокуратури став складним. Перед нами, як ніколи, стало завдання особливої ваги – зберегти сам фундамент Української держави. Правоохоронні органи повинні стати запорукою відновлення порядку та законності в нашій державі. Ми зобов’язані виправдати надії та очікування громадян – іншого шансу розбудувати справедливу європейську державу у нас може не бути", - наголосив прокурор міста.

В умовах законодавчих змін та сьогодення в державі, з метою забезпечення законності на території міста, прокуратурою у поточному році здійснено ряд організаційних, наглядових та, у взаємодії з правоохоронними органами, координаційних заходів, зокрема: проведено 2 міжвідомчі та 4 координаційні наради, на яких розглядалися найбільш актуальні питання та проблеми сьогодення.

Як наслідок є певні здобутки та й залишилися деякі прорахунки.

За підсумками 10 місяців поточного року, у місті на 10 тис. населення рівень злочинності складає 28,4 кримінальних правопорушень. На кінець минулого року, такий показник становив 30,5 кримінальних правопорушень.

Станом на 26 листопада 2014 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 6861 заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення,закрито – 5523 (питома вага 54,1 %), направлено до суду – 1447 (питома вага 21 %).

Серед облікованих кримінальних правопорушень - 52 (1,7 %) особливо тяжких (за 10 місяців минулого року – 75 або 2,7 %), 645 (21,4%) тяжких злочинів проти 570 (20,4 %) за минулий рік. Решта – 2314 (76,9%) середньої та невеликої тяжкості. У порівнянні з минулим роком зростання даної категорії злочинів не відбулося – 76,9%.

Зросла кількість умисних вбивств – з 5 до 11 та злочинів проти статевої свободи та недоторканості – з 2 до 10. Водночас всі злочини розкриті, особам оголошено підозри.

Питому вагу (57,9%) складають злочини проти власності – 1742. Взагалі по даній категорії злочинів у порівнянні з минулим роком (1484) відбувся ріст на 258 кримінальних правопорушень. З них: 1147 – крадіжок (у минулому році 912), 105 - грабежів (76), 2 – вимагання (0), 199 – привласнень чи розтрати майна (109). Наведене пов’язано із збільшенням загальної кількості зареєстрованих кримінальних правопорушень, що обумовлено, у свою чергу, зниженням рівня життя.

Однак завдяки вжитими заходами профілактики зменшилася кількість квартирних крадіжок – з 89 до 33, розбоїв – з 11 до 9, шахрайств – з 329 до 273.

У сфері господарської діяльності:

Реєстрація злочинів у даній сфері знизилася у порівнянні з минулим роком – з 107 (3,8%) до 88 (2,9%). З них: 6 фактів фіктивного підприємства (11), 17 – за фактами ухилення від сплати податків, зборів (22).

У сфері обігу наркотичних засобів:

Питома вага даних злочинів 8,9% є меншою, ніж по області 9%. Всього зареєстровано 269 кримінальних правопорушень (у минулому році 217). Водночас на рівні минулого року задокументовано фактів їх збуту – 76.

У сфері службової діяльності:

Викрито 34 факти хабарництва (у минулому році 19), з них одержання хабара – 28 (17).

Завдяки вжитим профілактичним заходам у порівнянні з минулим роком зменшилася кількість вчинених злочинів неповнолітніми: з 39 (4,1%) до 34 (%), у стані алкогольного сп’яніння: з 106 (11,1%) до 47 (4,1%) та рецидивної злочинності на 34,9% (126-82).

Водночас не вдалося досягти позитивних результатів у профілактиці злочинів, вчинених групою осіб, таких кримінальних правопорушень збільшилося з 36 у минулому році до 40 за поточний рік.

У поточному році не зареєстровано жодного факту незаконного позбавлення волі громадян, у 2013 - 4.

Протягом поточного року не виявлено жодного правопорушення у бюджетній та земельній сфері, натомість у минулому по 3.

Вжиті заходи щодо запобігання та протидії корупції

У поточному році прокуратурою міста складено та скеровано до суду 2 адміністративних протоколи про вчинення адміністративних корупційних правопорушень. Тим часом до суду з обвинувальним актом провадження про злочини за ознаками корупції не направлялися.

Представництво

Прокуратурою міста у поточному році до судів заявлено 154 позовних заяви на суму 46,5 млн. грн.

Загалом, на виконання рішень судів, які набрали законної сили у поточному році стягнуто 15,1 млн. грн., в тому числі 437 тис. грн. до бюджету.

Узагальнюючи доповідь, Андрій Криворучко зазначив, що "усупереч усім потрясінням, які спіткали Україну, ми зрештою отримали унікальну можливість для широкомасштабноїперебудови правоохоронних органівта нових підходів по боротьбі зі злочинністю та корупцією. Сьогодні людей об’єднує одна мета – вони хочуть жити в новій країні, хочуть, щоб Закон був одним для всіх. Таким чином, робота правоохоронних органів по боротьбі зі злочинністю, запобіганню та протидії корупції триває та буде удосконалюватися спільними заходами.

У сьогоднішньому виступі я зазначив лише частину наявних проблем, які потребують спільного вирішення, тому прокуратура міста розраховує на плідну співпрацю з громадськістю та депутатським корпусом".

 

За інформацією прокуратури міста Чернігова

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини