Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:56:07

За приховану розетку – 10000 гривень штрафу. Найбільший цього року 34000 грн. нарахований жителю Прилук

20.11.2014   13:18Агенцiя

На Чернігівщині у 2014 році спостерігається різке зростання випадків позаоблікового споживання електроенергії серед населення. Найбільше незаконних підключень до електромереж виявлено в Прилуцькому районі.

Інспектори енергонагляду ПАТ «Чернігівобленерго»  зазначають, що в половині випадків позаоблікового використання електроенергії  відбувається аж ніяк не з  причини тяжкого становища споживача, а через  прагнення людини отримати щось даром.

За кожну послугу потрібно платити і користуючись громадським транспортом, і купуючи товари у магазині – ніхто не ставить під сумнів цю незмінну умову.  Електроенергія – це також товар, такий як хліб, молоко. Чому ж тоді споживачі часом намагаються безкоштовно використовувати цей товар? Порушники не замислюються над тим, що основні способи уникнення оплати за електроенергію давно відомі енергетикам.

Споживати електроенергію позаобліково – протизаконно та в кінцевому випадку коштуватиме неабияк дорого. Найбільші штрафи  (до 30000 гривень)  передбачені Методикою визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженої постановою НКРЕ від 04.05.2006 №562, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 04.07.2006 за №782/12656., а саме за приховану розетку, накид на ввідні дроти, інше. Реклама різних засобів впливу на електролічильник обіцяє суцільну економію за помірну ціну та мінімумі зусиль, однак  в кінцевому результаті  може обернутися штрафом близько 10000 гривень.

Деякі споживачі на власному досвіді пересвідчилися в такій сумнівній «економії» і, як  кажуть, «ворогу не побажають такої долі».

Найбільший за розміром штраф цього року - 34000 гривень нарахований жителю м.Прилуки за використання «штучного нуля».

Споживачі Чернігова також «економлять на електроенергії». Оперативна бригада інспекції енергонагляду ПАТ «Чернігівобленерго» лише у листопаді склала понад 20 Актів про порушення правил користування електроенергією для населення, ще стільки ж випадків позаоблікового споживання електроенергії виявили інспектори Чернігівських міських електромереж. Розміри штрафів по складеним актам коливалися від 9000-13000 гривень.  

Для споживачів, яким все ж таки вдалося обманути лічильник, але не пощастило довго насолоджуватися результатами своїх зусиль наступна інформація буде корисною для подальших взаємовідносин з енергопостачальником.  

Згідно з п.35 Правил користування електричною енергією для населення (ПКЕЕН) енергопостачальник має право відключити споживача у випадках:
- самовільного підключення до електричної мережі;
- розкрадання електричної енергії;
- навмисного пошкодження приладу обліку та зриву пломби;
- порушення вищезазначених строків оплати за спожиту електричну енергію, або порушення умов договору про реструктуризацію заборгованості;
- не оплати за встановлення нового приладу обліку (лічильника);
- невиконання припису Державної інспекції з енергонагляду за режимами споживання електричної енергії;
- зниження показників якості електричної енергії з вини споживача.

Згідно з п.37 Правил користування електричною енергією для населення (ПКЕЕН) енергопостачальник має здійснювати нагляд за засобами обліку електричної енергії побутових споживачів. Якщо під час контрольного огляду або технічної перевірки  представником  енергопостачальної компанії було виявлено порушення споживачем ПКЕЕН складається акт про порушення, який підписує представник енергопостачальника та споживач. Один примірник акту передається споживачу, інший залишається у представника енергопостачальника. Споживач має право внести до акта свої зауваження. Окрім опису виявленого порушення, в акті зазначається також дата проведення засідання комісії з розгляду актів про порушення.

У разі відмови споживача підписувати акт, в ньому робиться відповідна позначка. В цьому випадку акт вважається дійсним, якщо його підписали три представники енергопостачальника.

Якщо екземпляр акту про порушення споживача  в день його складання не вручено, цей екземпляр та запрошення на комісію з розгляду актів порушення надсилається споживачу поштою. Споживача  інформують про час та дату засідання комісії не пізніше, ніж за 20 календарних днів.

Порушення ПКЕЕН, у результаті виявлення яких складається акт порушення:
1. Пошкодження або відсутність на приладах обліку пломб з відбитками тавр про повірку приладів обліку, тавр ПАТ «Чернігівобленерго» або індикаторів;
2. Пошкодження приладів обліку (розбите скло, пошкодження цілісності корпусу тощо) або інші дії споживача, які призвели до зміни показань приладів обліку (фіксація індикатором впливу постійного (змінного) магнітного або електричного полів, використання фазозсувного трансформатора тощо);
3. Самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі поза приладом обліку;
4. Самовільне підключення до електропостачання після відключення працівниками ПАТ «Чернігівобленерго»;
5. Використання «штучного нуля», що призвело до споживання не облікованої електричної енергії.

Акт про порушення ПКЕЕН розглядається комісією, яка складається не менше, ніж з трьох представників енергопостачальника.

Основне завдання комісії — на основі акту порушення визначити обсяг недоврахованої електричної енергії та суму завданих споживачем збитків. Розрахунки здійснюються відповідно до Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженої постановою НКРЕ від 04.05.2006 №562, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 04.07.2006 за №782/12656.

Споживач має право бути присутнім на засіданні комісії. Для цього він обов’язково повинен мати при собі документ, що посвідчує його особу (паспорт). Якщо на комісії буде присутній уповноважений представник споживача, то з собою потрібно мати довіреність та документ, що посвідчує особу (паспорт).
Додатково при собі споживачу (представнику споживача) необхідно мати:
1. оригінал акту про порушення ПКЕЕН;
2. оригінал договору про користування електроенергією;
3. останній акт збереження пломб на приладі обліку;
4. акт технічної перевірки приладу обліку;
5. інші документи, які стосуються порушення.

Рішення комісії з розгляду актів порушення оформлюється протоколом і набирає чинності з дня вручення копії протоколу  споживачу. Разом із протоколом споживачеві надається розрахунок обсягів недоврахованої електричної енергії та/або збитків та рахунок на їх сплату. Споживач має сплатити рахунок за актом порушення протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка.

Як правило, вимоги енергетиків задовольняються судом в повному обсязі, у випадках коли  споживач не погоджується в добровільному порядку сплачувати суму штрафу нараховану по Акту порушення ПКЕЕН, а за  розкрадання електроенергії в особливо великих розмірах  передбачена кримінальна відповідальність.

ПАТ «Чернігівобленерго» радить своїм споживачам економити на електроенергії не шляхом її позаоблікового споживання, а цивілізованими методами -  раціональним, ощадливим  її використанням. Найпростіше це не використовувати електроенергію без нагальної потреби, встановити багатотарифні лічильники та більше споживати електроенергії в нічний час, вимкнути світло виходячи із приміщення, не залишати прилади увімкненими у розетку в режимі очікування, при виборі побутових приладів звертати увагу на клас електроспоживання (клас не нижче А), замінити лампи накалювання на більш економні. В результаті ми платитимо за електроенергію менше, придбаємо чудові звички культурної, цивілізованої людини, що турбується про своє майбутнє та долю своїх дітей.

Чернігівобленерго

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини