Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:40:48

Найдавніша садиба Лівобережної України перетворюється на сміттєзвалище

25.10.2014   13:50Агенцiя

Найдавніший зі збережених донині садибних комплексів Лівобережжя знаходиться у райцентрі Козелець на Чернігівщині. Садибний комплекс "Покорщина" збудований у середині XVIII ст. на березі річки Остер.

Придбаний Наталією Розумихою (Розумовською) для прийому у 1744 році невістки — російської імператриці Єлизавети. Пізніше подарований доньці Вірі, сестрі графів Олексія і Кирила Розумовських, та її чоловікові - київському полковнику Юхиму Дарагану.

Головний садибний будинок та флігелі групувалися навколо прямокутного курдонера. До нього вела під'їзна алея, по осі якої розташовано головний будинок. Два бічні одноповерхові дерев'яні флігелі фланкували алею. На схід від головного будинку міститься кам'яниця, з західного боку був ландшафтний парк, що спускався до заплави річки Остер. На північ від курдонера містився господарський двір.

За увесь час свого існування будинок зазнав неодноразових перебудов, але зберіг риси первісного вигляду. Одноповерховий, дерев'яний, потинькований, з мурованим підвалом, прямокутний у плані. По осі симетрії чолового фасаду — ґанок у вигляді чотириколонного портика тосканського ордера зі спареними колонами, з високим трикутним фронтоном і сегментним "ампірним" вікном у тимпані. Вікна прямокутні, витягнутих пропорцій, облямовані дощаною лиштвою, з віконницями. На кутах — накладні пілястри. На причілку, зверненому в бік кам'яниці, є додатковий вхід із двоколонним ґанком.

Всередині будинок неодноразово переплановувався, тож первісне розпланування зараз не простежується. Вірогідно, воно було анфіладним. Будинок опалювався печами та грубами, викладеними поліхромними розмальованими кахлями, які, на жаль, не збереглися. Перекриття плоскі по дерев'яних балках, підвал перекрито коробовим склепінням. Дах вальмовий по дерев'яних кроквах, укритий покрівельною сталлю. У 1980-х роках втрачено один із флігелів, на території парку побудували гаражі та господарські будівлі.

Наприкінці 2009 року Чернігівська обласна рада прийняла рішення про передачу садиби у довгострокову оренду на 49 років. Орендар планував створити на базі пам'ятки музейний комплекс "Козацька садиба "Покорщина", реставрувавши її за власний кошт. Проте, будинок так і залишається у занедбаному стані. В підвалі та кімнатах купи сміття, порожніх пляшок та коробок. Підлога обох ґанків прогнила, розбиті шибки вікон.


http://gazeta.ua/articles/life/_najdavnisha-sadiba-livoberezhnoyi-ukrayini-peretvoryuyetsya-na-smittyezvalische/587506

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини