Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 04:10:28

Золота осінь у ніжинських лісах

13.10.2014   13:46Агенцiя

Виїзна колегія Чернігівського ОУЛМГ, яка відбулася 9 жовтня, пройшла на базі ДП «Ніжинське лісове господарство».

Її учасники зібралися на пленарне засідання у актовому залі Бобровицького нижнього складу. Начальник облуправління Андрій Пивовар розпочав захід з приємної події. Він вручив Почесну грамоту Кабінету Міністрів України заслуженому працівнику лісового господарства України, депутату Чернігівської обласної ради, директору Добрянського держлісгоспу Івану Горохівському.

Подяку Дерржлісагенства України одержав директор Остерського держлісгоспу Юрій Кравчук. Колеги привітали нагороджених оплесками і букетами осінніх квітів.

З доповіддю, в якій аналізувалася робота по кадровому забезпеченню підприємств лісового господарства Чернігівщини, виступив Сергій Мехед, головний спеціаліст з кадрової роботи обласного управління лісового та мисливського господарства.

Він зазначив, що в лісовій галузі України в зону АТО було мобілізовано 623 працівники, з них 561 продовжують служити. З нашого Сіверського краю мобілізовано 74 лісівники, а в зоні АТО перебуває 28. За незалежність нашої держави віддали свої життя 5 лісівників. На жаль, біда не обминула і нашу область. У бойових діях на Донбасі загинув тракторист Корюківського держлісгоспу Микола Лущик.

Учасники колегії вшанували пам’ять полеглих захисників Вітчизни хвилиною мовчання.

У доповіді підкреслювалося, що нині в лісогосподарських підприємствах Сіверського краю фактично трудиться 2 791 працівник. (З них 804 належать до державної лісової охорони).

Найбільша кількість працюючих у Корюківському (343), Н.-Сіверському (318), Добрянському (293), Холминському (285) та Семенівському (274) держлісгоспах.

Відмічалося, що найвагомішу частку працівників державної лісової охорони становлять майстри і старші майстри лісу — 580 осіб (72%). А лісничі і помічники лісничих — 143 особи (18%); відповідно головні лісничі — 12 осіб (1%) та керівники і спеціалісти лісгоспів — 69 осіб (9%).

Варто додати, що з 804 працівників державної лісової охорони 508 мають фахову освіту. Так, серед лісничих —70,3% , а їх помічників — 97,1%.

Наболілим питанням вважається освіта майстрів лісу. В цілому по управлінню — 580 майстрів і старших майстрів лісу. На жаль, лише 288 (49,7%) з них мають фахову освіту.

Але сьогодні є позитивні зрушення в цій проблемі . Семенівський, Чернігівський та Остерський держлісгоспи заочно навчають своїх майстрів лісу і оплачують їх навчання.

Віковий склад директорського корпусу рівномірно збалансований: 46,2% — у віці від 41 до 55 років; 38,5% — до 40 років; 15,3% — понад 56 років. Всі керівники мають вищу профільну освіту. Сегментом Галузевої програми кадрового забезпечення є підвищення кваліфікації працівників лісового господарства, яке здійснюється на базі Укрцентркадриліс.

У 2014 році до вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації за спеціальністю «лісове господарство» вступило 6 наших абітурієнтів ( троє — за цільовими направленнями). Відповідально попрацювали під час вступної кампанії Н.-Сіверський, Прилуцький, Чернігівський та Остерський військовий держлісгоспи. У ВНЗ ІІІ-ІУ рівнів акредитації студентами стали 7 чернігівців ( шестеро — за квотою цільового прийому). Без відриву від виробництва здобувають освіту 72 працівники Чернігівського ОУЛМГ у вищих навчальних закладах ІІІ-ІУ рівнів акредитації.

Керівникам лісогосподарських підприємств потрібно наполегливіше проводити роботу із залучення на навчання до «лісових» ВНЗ молодих працівників, вихованців учнівських лісництв та випускників сільських шкіл.

Слід додати, що близько сорока студентів з Чернігівщини навчаються в галузевих технікумах та вищих навчальних закладах.

Тема виступу начальника відділу лісового господарства Анатолія Курганова — формування деревостанів при здійсненні рубок формування і оздоровлення лісів на підприємствах облуправління.

Протягом 9 місяців поточного року було заготовлено 240,5 тис.м3 ліквідної деревини. А рубками догляду та санітарними рубками пройдено 9,0 тис. га лісу.

Виконаний план рубок по догляду в молодняках на 107,9%, прорідженню — на 107%, прохідних рубках — на 101%, по суцільних рубках — на 149% ( в основному, це розробка всихаючи ялинників та деревостанів, пошкоджених травневим буревієм).

Вікова структура лісового фонду за групами зросла: відсоток стиглих і перестиглих хвойних насаджень — з 5,8% до 15,1%; твердолистих — з 9,8% до 13,4%.

У 2012 році було проведено базове лісовпорядкування у всіх держлісгоспах, розроблені проекти організації і розвитку лісового господарства підприємств на ревізійний період, затверджені розрахункові лісосіки на період 2012-2021 р.р.

Отож щорічні завдання щодо обсягів формування і оздоровлення лісів встановлюються за матеріалами лісовпорядкування та уточнюються за результатами обстеження стану деревостанів.

Начальник відділу економіки та фінансів Володимир Полубень проінформував присутніх про зміни в колективних угодах. ЦК профспілок України найближчим часом розгляне питання матеріальної підтримки сімей загиблих захисників та родин мобілізованих в АТО і рекомендуватиме внести зміни до колективних угод.

Після цього повідомлення слово взяв Андрій Пивовар. Він сказав, що вже наближається зима — і чернігівським лісівникам треба закупити нашим бійцям на Донбасі теплі речі і вчасно їх відправити.

Андрій Олексійович додав, що кожен директор підприємства повинен контролювати, як живеться сім’ям тих воїнів-лісівників, які зараз перебувають у зоні збройного конфлікту. Присутні схвально підтримали ці пропозиції.

Після пленарного засідання були відвідини нижнього складу. Робітники, які обслуговують верстат-дроворуб, розповіли нам, що зараз працюють у дві зміни. Осінь — продуктивна пора, йде заготівля дров для населення. Дрова сільські жителі, готуючись до зими, називають найпопулярнішим видом палива і охоче їх закуповують.

Змістовною виявилася й поїздка до Коляжинського лісництва. Тут ми побували в садибі, теплиці, шкільному відділенні та розсаднику. Учасники колегії оглянули також огородження лісових культур від потрав дикими тваринами та лісові культури, створені восени 2012 року на зрубах суцільної санітарної рубки і оброблені репелентом «Цервакол Екстра» ( теж від потрав диких тварин).

Далі наш маршрут пролягав у Кобижчанське лісництво. Хороше враження на гостей справили лісові розсадники, огороджені вольєрою сіткою, що захищає рослини від потрави дикими тваринами. Проїхали учасники колегії новозбудованою лісовою дорогою. Шлях для вивезення деревини до нижнього складу став коротшим. У Кобижчанському лісництві ми ознайомилися з механізованою хімічною обробкою зрубу проти памолоді молодої акації з попередньою підготовкою грунту.

За графіком попрямували в Іржавське лісництво. Золота осінь супроводжувала лісівників на його садибі і в міні-дендропарку. Із задоволенням колеги оглянули експериментальні лісові культури, створені із сіянців дуба звичайного та ялини європейської; генетичний резерват, постійну ділянку дуба північного (бореального) віком до 106 років; плантацію фундука; лісовий розсадник; постійну лісонасіннєву ділянку модрини європейської (вік до 107 років) та лісові культури дуба звичайного 2006 року створення.

Супроводжували учасників виїзного засідання і гідами були директор Ніжинського держлісгоспу Юрій Болоховець, головний інженер Олександр Баргамін та головний лісничий Володимир Костирко.

Підбивалися підсумки колегії у Іржавському лісництві. Начальник облуправління Андрій Пивовар подякував ніжинським лісівникам і молодому енергійному директору підприємства за злагоджену роботу і вміло організований маршрут відвідин лісництв.


Чернігівське ОУЛМГ

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини