Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 01:08:02

Місія технічної підтримки ВАО АЕС на Чорнобильській АЕС

07.10.2014   07:56Агенцiя

6 жовтня Чорнобильській АЕС розпочала роботу місія технічної підтримки Всесвітньої асоціації організацій, що експлуатують АЕС (ВАО АЕС). Захід відбувається за заявкою ЧАЕС та присвячено питанням визначення та впровадження нових методів дезактивації обладнання, а також новим методам та технологіям очищення радіоактивних вод.

Очолює міжнародну команду радник ВАО АЕС Андрій Носов. У складі групи експертів на Чорнобильську АЕС прибули спеціалісти з компанії Nordisk Sikkerhet AS (Норвегія), Всеросійського науково-дослідного інституту з експлуатації атомних електростанцій (Росія), Ігналінської АЕС (Литва).

Відкриваючи роботу місії, заступник директора технічного по поводженню з РАВ Андрій Поярков окреслив коло основних проблем, що стоять сьогодні перед персоналом ЧАЕС в сфері поводження з РАВ.

Зокрема, він зазначив, що Чорнобильська АЕС розпочинає реалізацію етапу остаточного закриття та консервації блоків (ОЗтаК). В процесі реалізації цього етапу неминуче утворення значної кількості радіоактивних матеріалів (РМ), а саме, демонтованого обладнання та його елементів. При цьому існуюча інфраструктура не повною мірою відповідає новим завданням. Так, при демонтажі технологічного обладнання ЧАЕС на підприємстві відсутня можливість виконувати масштабну дезактивацію демонтованого обладнання з метою подальшого його звільнення від регулюючого контролю.

Наявні системи дезактивації дозволяють виконувати тільки невеликі за обсягом дезактиваційні роботи, переважно для обладнання, що виводиться у ремонт та невелике за своїми габаритами. Потребує перегляду і існуюча система очищення (переробки) радіоактивних вод, що базується на розроблених раніше проектних методах (коли АЕС знаходилась в експлуатації). Всі ці проблемні питання і належить розглянути учасникам місії, а також розробити та надати свої рекомендації.

В рамках місії експерти відвідали Промисловий комплекс по поводженню з твердими радіоактивними відходами, Завод по переробці рідких РАВ та майданчик будівництва НБК.

Робота місії технічної підтримки на Чорнобильській АЕС триватиме до 8 жовтня 2014 року.


Довідково.
На сьогодні всі організації, що експлуатують АЕС, є членами ВАО АЕС, що діє незалежно від державних та регулюючих органів та працює виключно від імені та в інтересах своїх членів – атомних електростанцій. В рамках ВАО АЕС між атомними станціями різних країн здійснюються партнерські перевірки, місії технічної підтримки, обмін інформацією про події та інших спільних програмах. До структури ВАО АЕС входять чотири регіональних центра: Московський, Атлантський, Паризький и Токійський. Московський центр ВАО АЕС об’єднує атомні станціїї Росії, Болгарії, Угорщини, Казахстану, Куби, Литви, Польщі, Словакії, України, Фінляндії, Чехії, Китаю та Ірану. Координаційний центр ВАО АЕС знаходиться у Лондоні.

 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини