Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:19:39

Архів Управління СБ України запрошує

06.10.2014   15:08

Архів Управління СБ України в Чернігівській області має на зберіганні великі масиви документальних матеріалів (близько 19 тисяч одиниць), які є першоджерелами з історії держави, конкретних осіб та подій.

Основні принципи роботи архіву - відкритість та доступність, об'єктивність і незаангажованість, в разі потреби - надання поради щодо подальшого пошуку потрібної інформації. До послуг громадян (в тому числі й іноземців), науковців, дослідників відкриті інформаційно-довідковий та читальний зали Управління.

Інформаційно-довідковий зал (ІДЗ) має Електронний архів, основу якого складають електронні копії розсекречених документів Галузевого державного архіву (ГДА) СБ України та бази даних для використання в науковій, навчальній та культурно-просвітницькій діяльності:
- "Український мартиролог ХХ століття" - електронна база даних, сформована на підставі відомостей щодо 461 тисячі фігурантів архівних кримінальних справ, які знаходяться на зберіганні в ГДА та регіональних архівах СБ України;
- німецький проект "Саксонські меморіали в пам'ять жертв політичного терору" - база даних, передана СБ України німецькою стороною в рамках двостороннього багаторічного співробітництва, яка містить інформацію щодо 260 тисяч радянських військовополонених, які загинули в концентраційних таборах фашистської Німеччини та донедавна вважалися безвісти зниклими;
- списки військовополонених, похованих в Україні;
- списки репресованих українців, що відбували покарання в Республіці Казахстан;
- списки громадян, розстріляних у в'язницях НКВС в червні-липні 1941 року;
- тематичні підбірки (наприклад, документи ОУН про окупаційну політику німців у 1941-1944рр. тощо);
- наукові видання під егідою СБ України та електронні копії розсекречених документів, що були оприлюднені в наукових виданнях ("Розсекречена пам'ять. Голодомор 1932-1933 років в Україні в документах ГПУ-НКВД", "Акція "Вісла"1947" та інші);
- копії документів щодо національно-визвольного руху, релігійних конфесій та об'єднань, громадсько-політичних рухів, національних меншин.

Електронний архів обслуговує користувачів - громадян України, іноземців, осіб без громадянства, які мають бажання вивчати архівні документи, зокрема, не тільки з науковою метою, а й з метою встановлення відомостей про своїх незаконно репресованих родичів.

Відвідування ІДЗ користувачами, ознайомлення з електронними копіями документів та базами даних, а також надання копій на власні носії інформації є безкоштовним. Відвідати ІДЗ має право кожний громадянин без попереднього надання будь-яких запитів, щоденно (крім вихідних та святкових днів) з 14 до 17 години. Телефон для довідок - (0462) 65-54-36, (0462) 65-54-38.

Попрацювати з оригіналами документів, які знаходяться на зберіганні в архіві Управління СБ України в Чернігівській області, громадяни можуть в читальному залі архіву. Доступ користувачів до оригіналів архівних документів здійснюється після розгляду письмового запиту. Ознайомлення з документами, що містять державну таємницю, регламентується чинним законодавством України.

Відвідування користувачами читального залу архіву, ознайомлення з довідковим апаратом і надання для користування та копіювання документів здійснюється безоплатно. Читальний зал працює з 9:00 до 18:00, крім вихідних та святкових днів. Телефон для довідок - (0462) 65-54-34.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини