Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 09:42:56

Гідна праця – запорука стабільності

04.10.2014   09:11Агенцiя

Кожна людина заслуговує на гідне життя, яке неможливо забезпечити без достойної роботи і належної матеріальної винагороди за неї. І тому на початку жовтня в усьому світі за ініціативи МОП відзначається Всесвітній день дій за гідну працю.

Гідна праця – це, перш за все, належна її оплата та умови праці, закріплені в нормативних актах, що дає працівникові можливість забезпечити не тільки власні потреби, а й достойне життя членам сім’ї.

В області створилася стала тенденція до поступового підвищення рівня оплати праці, як і в цілому по країні.

Номінальна величина середньої заробітної плати за січень-серпень 2014 року склала 2657 грн (в Україні – 3399 грн), що перевищує її розмір за відповідний період попереднього року на 7,3 % та забезпечує рівень прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1218 грн) у 2,2 рази. За рівнем середньої заробітної плати область посідає 20 місце серед інших областей країни. А середня заробітна плата працівників за видами економічної діяльності у серпні 2014 року порівняно із серпнем 2013 року зросла на 5,6 % (в Україні – на 1,5 %) і становила 2708,0 грн (в Україні – 3370,0 грн).

Статистичні спостереження свідчать, що за розміром нарахованої заробітної плати кожний 4-й працюючий у червні п.р. мав нарахування понад 3 прожиткові мінімуми, тобто більше 3500 грн, що на 3,2 відсоткові пункти більше ніж у червні 2013 року. Водночас зменшилася кількість працівників з нарахуваннями в межах мінімальної заробітної плати на 0,8 в.п. В мінімальних розмірах заробітну плату роботодавці нараховували 7,2 % працюючим.

В області понад 15,1 тис. осіб або 17,4 % працюють в умовах, що не відповідають санітарно-гігієнічним нормам, у т. ч. 3,6 тис. жінок (10,8 %). Суб’єкти господарювання створили 10,9 тис. робочих місць із несприятливими умовами праці, з яких 95,1 % атестованих в установленому порядку, а це значить, що 17,8 тис. осіб отримують відповідні пільги й компенсації за виконання трудових обов’язків у несприятливих умовах.

Тільки в цьому році під час проведення чергових атестацій за умовами праці 176 суб’єктів господарювання на 1322 робочих місцях визначили право на пільгове пенсійне забезпечення у 302 випадках, додаткову відпустку – у 518, доплату до тарифних ставок – у 645, безкоштовне отримання молока та інші пільги і компенсації – у 815, що було підтверджено в результаті проведення експертизи. І тільки на 80 робочих місцях умови праці віднесено до допустимих.

Важливою складовою підвищення рівня оплати праці, покращення ефективності захисту прав людини у сфері праці є поширення практики ведення соціального діалогу всіх рівнів. На виробничому рівні моделлю соціальної злагоди в колективі виступає колективний договір, через який госпрозрахункові підприємства самостійно визначають систему та рівень організації праці. За статистичними даними регулюють трудові відносини через колективний договір 2637 колективів області, що охоплює 84,7 % працюючих (в Україні – 79,8 %), тоді як на момент прийняття Закону України «Про колективні договори і угоди» цей відсоток складав лише 56,9 %. Органами соціального захисту населення зареєстровано ще 2,2 тис. примірників колективних договорів, укладених на підприємствах, що статистично не обстежуються, що свідчить про поширення регулювання відносин на малочисельні колективи.

Організація оплати праці - це один з найважливіших інструментів, що визначає взаємозв’язок міри праці і міри його оплати. Саме цей момент є ключовим питанням в соціальному діалозі обласного рівня. Оскільки суб’єктами організації оплати праці виступають всі три сторони переговорного процесу, а це – обласна державна адміністрація від органів влади; обласне об’єднання організацій роботодавців від роботодавців та Федерація профспілкових організацій області від профспілок, то саме й подальша співпраця соціальних партнерів, збалансування інтересів сторін сприятиме зростанню реальних доходів працівників і, як наслідок, підвищенню рівня життя населення.

Зобов’язання соціальних партнерів закріплені регіональною угодою, укладеною у 2011 році на 2011-2015 роки.


Департамент соціального захисту населення ОДА

Останні новини Чернігівщини

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану 17:11

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

Ритм сучасності — проєкт “Jazz-Куліса” 17:07

13 квітня 2024 року бенд “BissQuit” знову зустрівся з шанувальниками джазу в межах проєкту “Jazz-Куліса”. В єдиному творчому просторі — на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру — музиканти і глядачі разом поринули в атмосферу музики, що вивільняє зазвичай втаємничені емоції в кожного причетного до неї.

Презентація монографій, присвячених історії Батурина і Глухова 16:47

11 квітня у читальному залі Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових у межах чергового засідання клубу «Краєзнавець» відбулася презентація монографій, присвячених історії двох столиць часів Гетьманщини – Батурина і Глухова.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини