Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 1 липня, 11:07:31

Гриби – "смачна" небезпека

06.09.2014   07:12Агенцiя

Кожен рік, яким би він не був врожайним на гриби, трапляються навіть летальні випадки отруєнь. Тільки за офіційною статистикою в області було зафіксовано в 2012 році 36 отруєнь, 3 особи померли, в 2013 році 20 осіб отруїлось.

Тому при збиранні грибів навіть при наявності деяких знань і досвіду завжди необхідно дотримуватись основних правил. Тоді можна уникнути випадкових помилок, які призводять до отруєнь.

Збирайте в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні. Ніколи не збирайте і не вживайте грибів, котрі біля основи ніжки мають бульбоподібне стовщення, оточене оболонкою (як наприклад у блідої поганки і червоного мухомора).

Якщо ви збираєте в лісі печериці, звертайте особливу увагу на колір пластинок. Ніколи не збирайте «печериці» , що мають пластинки білого кольору. У справжніх їстівних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім темніють.

Якщо Ви збираєте для засолювання волнушки, чорнишки, білявки, грузді, підгрузді та інші гриби, які містять молочний сік, то обов’язково перед засолюванням чи відварюванням вимочують їх, щоб видалити подразливі для шлунка речовини. Так само варто робити з валуями, що мають їдкий і гіркий смак. Зморшки необхідно прокип’ятити у воді протягом 7-10 хв., а відвар вилити. Тільки після такої обробки зморжки можна варити і смажити.

Ніколи не збирайте гриби переспілі, червиві і зіпсовані.

Не збирайте гриби, навіть їстівні, у міських парках, скверах, а також вздовж автодоріг і залізниць. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними до вживання.

Не вірте поширеній думці про те, що отруйні гриби викликають потемніння цибулини чи срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби. Це не правильне уявлення.

Після збирання того ж дня вдома гриби необхідно розібрати по окремих видах і знову ретельно переглянути. Усі сумнівні, а також переспілі, в’ялі гриби потрібно викинути.

Кулінарна обробка грибів здійснюється не пізніше наступного ранку після збирання.

При перших ознаках отруєння необхідно терміново звертатися за медичною допомогою.

Пам’ятайте, що гриби не тільки делікатес, а й небезпека!

 

Викладач навчально-методичного центру ЦЗ та БЖД Чернігівської області Мірошник Д.А.

Останні новини Чернігівщини

Виконання бюджету у 2025 році: звіт за підсумками І кварталу 09:55

26 червня 2025 року на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради начальниця фінансового управління Олена Лисенко представила звіт про виконання бюджету Чернігівської міської територіальної громади за І квартал поточного року.

«Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги»: Чернігівщина з 2 медалями 09:32

Минулого тижня завершилися спортивні змагання «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» сезону 2024/2025 років.

У Чернігові поліцейські оперативно затримали грабіжника 08:49

Співробітники кримінальної поліції Чернігівського райуправління поліції «за гарячим слідом» встановили 24-річного чоловіка, причетного до відкритого заволодіння мобільним телефоном з ломбарду в Чернігові.

1–2 липня у Чернігові перевірятимуть систему оповіщення населення — просимо зберігати спокій 17:46

Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Чернігівської міської ради повідомляє

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини