Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 02:42:01

Міліція затримала чергового самозванця

03.09.2014   07:51Агенцiя

Працівники карного розшуку Чернігівського міського відділу міліції затримали 24-річного «телефонного» шахрая.

Раніше судимий за крадіжки, розбої та хуліганство чоловік в місцях позбавлення волі опанував нову «професію» – шахрая. Після звільнення на життя заробляв телефонними шахрайствам.

Як з’ясували оперативники, на його рахунку вже одинадцять епізодів. Він діяв за простою та вже всім відомою схемою - дзвонив на мобільний або стаціонарний телефон, як правило, увечері або вночі. Одразу починав розпитувати, чи вдома син (чоловік, онук), якщо відповідь позитивна, то починав розповідати, що він затриманий працівниками міліції або потрапив в дорожньо-транспортну пригоду. І для позитивного вирішення питання необхідні гроші.

Так, днями на його гачок потрапила 66-річна чернігівка. Потерпіла віддала шахраю 10000 грн. та 3000 доларів США за нібито не притягнення її сина до кримінальної відповідальності за скоєне ним ДТП, хоча син у цей час відпочивав вдома.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за частиною 2 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство), що карається позбавленням волі на строк від трьох років.

Аферисти - хороші психологи, вони не дають людині вийти зі стресової ситуації, ведуть діалог так, що потерпілі погоджуються допомогти родичеві і слухняно виконують поради «доброго» посередника. Інколи шахраї просять не відключати телефон, щоб позбавити людей можливості передзвонити родичам і з'ясувати справжню картину. А інколи міняють голос і представляються родичами.

Мета одна - виманити з вас гроші, які ви повинні, «рятуючи» родича, переказати на певний банківський рахунок або на вказану шахраями сім-карту.

Тож, щоб не стати жертвою шахраїв, варто дотримуватися наступних правил:
Перш за все, не впадайте в паніку і не поспішайте виконувати умови аферистів.

У таких випадках ніколи не називайте своїх близьких на ім'я. Попросіть людину, яка представилася працівником міліції, назвати прізвище, ім'я, по-батькові і дату народження затриманого родича. Практично в 100 відсотках випадків такою інформацією злочинці не володіють. Уточніть в якому саме відділі міліції знаходиться ваш син або родич, після чого передзвоніть до чергової частини і перевірте інформацію.

Спробуйте якнайскоріше передзвонити тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити або спростувати інформацію.

Якщо ж ви все-таки потрапили на гачок аферистів або відносно вас намагалися застосувати шахрайські дії, якнайшвидше телефонуйте до міліції. Це дасть змогу правоохоронцям вирахувати та затримати зловмисників «по гарячих слідах». Шановні громадяни будьте пильними і обережними!
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини