Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 23:36:47

Чи є майбутнє у санаторіїв Чернігівщини?

27.08.2014   08:04Агенцiя

21 серпня в дискусійному клубі «Експертна думка» відбулася прес-конференція представника Менського санаторію «Остреч» та санаторію «Десна» Магаляса Богдана з приводу ситуації, що склалася навколо зазначених санаторіїв, в результаті незаконного рішення Чернігівської обласної ради від 18.09.2013 року про прийняття санаторіїв в комунальну власність.

Богдан Павлович зазначив, що після всіх невдалих спроб захопити майно обох санаторіїв 18 вересня 2013 р. обласна рада прийняла рішення про прийняття рухомого та нерухомого майна санаторіїв «Десна» і «Остреч» в комунальну власність. Санаторії звернулися з судовим позовом про скасування даного рішення і 10.12.2013 р. Постановою Київського апеляційного адміністративного суду дане рішення було скасовано. Однак облрада за підтримки обласної прокуратури подали касаційні скарги до Вищого адмінсуду.

За ст.119 ЦК та ст.66 ГК, цілісний (єдиний) майновий комплекс підприємства визнається нерухомістю. А зареєстровані права власності на транспортні засоби і законно придбаний інвентар, обладнання тощо є зареєстрованими правами на частину цілісного майнового комплексу чанаторію. Санаторії є власниками транспортних засобів, що посвідчується свідоцтвами про реєстрацію транспортних засобів, де у графі «власник» чітко зазначений санаторій «Остреч»та «Десна». А інвентар, обладнання і т.д. придбано санаторіями на законних підставах, що підтверджується Договорами, накладними, актами приймання-передачі тощо. У відповідності до ст.62, 66 ГК України підприємство є юридичною особою, має відокремлене майно. Майно підприємства становлять виробничі і невиробничі фонди, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі підприємства (а все майно, як рухоме, так і нерухоме, відображене в балансі підприємств). Згідно зі ст.328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Більше того, відповідно до ст.115 ЦК України господарське товариство є власником:
1) майна, переданого йому учасниками товариства у власність як вклад до статутного (складеного) капіталу;
2) продукції, виробленої товариством у результаті господарської діяльності;
3) одержаних доходів;
4) іншого майна, набутого на підставах, що не заборонені законом.

А саме головне – згідно зі ст.41 Конституції України, ст.321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

Генеральний директор Асоціації "Украгромайно Всеукраїнського союзу сільськогосподарських підприємств" звернув особливу увагу присутніх на прес-конференції представників ЗМІ на випадках, в яких майно може бути передано до спільної власності територіальних громад. Законом чітко визначено можливі підстави набуття права комунальної власності. Такими підставами є:
1. Передача майна територіальним громадам безоплатно державою, іншими суб'єктами права власності (ч.2 ст.60 ЗУ «Про місцеве самоврядування»). Згідно з Законом України «Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності» підставою для передачі у комунальну або у спільну власність територіальних громад є рішення власника такого майна про передачу, а за відсутності такого рішення власника, згадане вище Рішення обласної ради від 18.09.2013 р. є протиправним та незаконним.
2. Створення, придбання майна органами місцевого самоврядування в порядку, встановленому законом (ч.2 ст.60 ЗУ «Про місцеве самоврядування»). Обласна рада не має жодного відношення ні до створення майна Санаторіїв і, тим більше, його не придбавала.
3. Набуття права власності на безхазяйну річ (ст.335 ЦК України).

Безхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої невідомий. Є чітко визначена процедура набуття права власності на безхазяйні нерухомі речі. Безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації. Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність. Цілісні майнові комплекси санаторіїв «Десна» та «Остреч» не є безхазяйними і жодних, передбачених у таких випадках чинним законодавством дій, обласна рада не вчиняла, а отже й Рішення її від 18.09.2013 р. знову ж таки є абсолютно безпідставним та незаконним.

4. Примусове відчуження об'єктів права приватної власності (ст.41 Конституції України). Таке відчуження може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності, на підставі і в порядку, встановлених законом, та за умови попереднього і повного відшкодування їх вартості. Примусове відчуження таких об'єктів з наступним повним відшкодуванням їх вартості допускається лише в умовах воєнного чи надзвичайного стану. Порядок такого відчуження передбачено у ЗУ «Про відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності». У ст.4 цього закону наголошується, що фізичні або юридичні особи не можуть бути протиправно позбавлені права приватної власності на земельні ділянки, інші об'єкти нерухомого майна, що на них розміщені.

Виходить, що депутати обласної ради приймаючи згадане Рішення від 18.09.2013 р., не керувались жодною з існуючих законних підстав, а навпаки грубо порушуючи закон, перевищуючи свої повноваження та виконуючи «замовлення» тодішньої злочинної місцевої влади, вирішили абсолютно безпідставно привласнити майно двох санаторіїв.

Відповідно до ст.19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» та будь-які інші нормативно-правові акти не надають облраді права на власний розсуд, без будь-яких пояснень та обґрунтувань вилучати майно у його законного власника. Тобто, і в Конституції України, і в Європейській хартії місцевого самоврядування, і в ЗУ «Про місцеве самоврядування» зазначається, що органи місцевого самоврядування повинні діяти лише в межах закону.

На думку Магаляса Богдана Павловича, подібні дії влади спрямовані на те, щоб забрати і перепродати санаторії і він надіється привернути увагу громадськості до такої важливої проблеми, адже Чернігівська область лідер за величиною смертності, а влада замість того, щоб приваблювати інвесторів та розвивати оздоровчу сферу, намагається знищити і так мало чисельні санаторії.

У 2005 р. у комунальну власність було передано санаторій «Берізка» (м. Прилуки) (вартістю близько 1,5млн. грн.) та дитячий санаторій «Пролісок» (Ніжинський р-н) (вартістю 2 млн. грн.). На сьогодні обидва ці заклади практично знищені. Не можна допустити, щоб їх долю повторили санаторії "Остреч" та "Десна".
 

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини