Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:59:21

Посол Королівства Норвегії приїхав на Чернігівщину без кортежа

08.08.2014   12:08Агенцiя

Про те, що 1 серпня у Борзнянському з приватним візитом побуває пан Ойвінд Нордслеттен, перший Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Норвегії в Україні, редакція "Вісті Борзнянщини" дізналася випадково.

Вирішили дізнатися більше про такого видатного гостя. І знайшли ось яку інформацію про скандинавського дипломата. З 1992 по 1996 рік він був послом Королівства Норвегія на Україні і в Білорусії з постійним місцем перебування в Києві.

До речі, це був перший закордонний посол, який привітався з тодішнім очільником зовнішньополітичного відомства України Геннадієм Удовенком українською мовою. Із 1996 по 1997 рік пан Ойвінд очолював відділ преси, інформації та культури Міністерства закордонних справ Норвегії в Осло. З серпня 1997 року займав пост відповідального співробітника апарату при прем’єр-міністрі країни, працював в секторі міжнародних зв’язків. З 2000 по 2008 рік  Ойвінд Нордслеттен був Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Норвегія в Росії, потім очолював консульство Норвегії у Мурманську. Як більшість норвежців, він любить лижні прогулянки, і навіть ходив на лижах через Байкал. А ще він – затятий рибалка, любить оперу і театр, знає напам’ять багато пісень Володимира Висоцького, а в середовищі музикантів носить титул «друг джазу».

Ми думали що таку поважну особу супроводжуватиме принаймні кортеж із «мигалками» та ціла купа охоронців. Але 70-річний дипломат прихав на Борзнянщину… електропотягом, і ніякої свити за собою не привіз: ні референтів, ні «секюріті», ні журналістів. Економлять, знаєте, в Європі на таких речах, якщо візит не офіційний.

У Плисках королівського посланця зустріли директор ПП «Артанія-Агро» В’ячеслав Лещинський та власник підприємства, норвежець Кхель Магнус Холан. Вони, власне, і запросили пана Ойвінда на Борзнянщину.

– Нічого дивного, що посол приїхав не на автомобілі, він і на роботу в Осло добирається велосипедом. Так у них заведено, – каже В’ячеслав Валентинович.

Спочатку 70-річний дипломат ознайомився з роботою «Артанії-Агро» у Кинашівці. Панові Ойвінду, який народився у сільській родині на південному заході Норвегії, було цікаво поспілкуватися про особливості ведення сільського господарства в Україні не тільки зі своїм земляком, а й з простими українцями.біля трактора

Мовного бар’єру  для дипломата не існувало, адже він отримав гарну філологічну освіту в університеті в Осло і вільно володіє 16 (!) мовами, у тому числі й українською.

Побачивши, скільки лелек ходить слідом за комбайном,  дипломат став розпитувати про місцеву флору і фауну і зокрема про цих птахів. Після пояснень механізаторів  у лексиконі посла з’явилися нові слова: «гайстер» і «чорногуз».

Пан Нордслеттен також побував у гостях у родини Стрішних і побачив, які картини робить проста українська жінка з пластикових кришечок. Дізнавшись, що в них на вулиці такі гості, інший сусід пригостив норвежців яблуками й абрикосами.

– Це найсмачніші абрикоси в світі, – задоволено сказав Ойвінд Нордслеттен, дякуючи за смачні гостинці. – А ваші люди дуже гостинні.

Цікаво було дізнатися поважному гостю і про історію краю, в якому йому доводилося побувати, про відомих людей краю.

Також пан посол відвідав редакцію газети «Вісті Борзнянщини».

Андрій ДОНЧЕНКО.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини