Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:54:41

Змагання за санаторій "Остреч" тривають. Тепер у суді

29.07.2014   08:07Агенцiя

Уже кілька років довкола санаторію, яким заслужено гордиться Менщина, вирують пристрасті: проходять судові засідання, розповзаються чутки. Звісно, це не додає позитивного іміджу закладу, страждають персонал і фінанси. Але до цього часу основне питання так і не вирішено.


До Києва

На черговій сесії 18 вересня 2013 року депутати Чернігівської обласної ради прийняли рішення, яке безпосередньо стосувалося Менщини. Із документу: «…враховуючи ситуацію, що склалася навколо Менського санаторію «Остреч», зважаючи на важливе соціально-економічне значення об’єкту для забезпечення спільних інтересів територіальних громад, керуючись статтями 43, 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», обласна рада вирішила: визнати за територіальними громадами сіл, селищ, міст Чернігівської області право спільної власності на майно: цілісного майнового комплексу санаторію «Остреч».

Звісно, власники «Остречі» (а це Аграрний союз України та приватне підприємство) не погодилися з цим і виступили з позовом про визнання протиправним та не чинним такого рішення.

Слухання справи мало відбутися у Вищому адміністративному суді України в Києві. Щиро вважаючи, що санаторій повинен належати громаді та бажаючи привселюдно висловити свою позицію, подалися до столиці і представники громадської організації «Менська сотня».


«Ви самі собі шкодите»

Не встигли меняни розгорнути плакати з вимогами чесного суду та передачі санаторію у комунальну власність, як підійшов завідувач юридичного сектору Аграрного союзу України та один із власників «Остречі» Ігор Магаляс.

– Чому ви вважаєте, що у комунальній власності санаторій розквітне, а у приватній занепаде? – дивується Ігор Павлович. – Ось тема для роздумів: санаторії «Берізка» у Прилуках і «Пролісок» у Ніжині свого часу стали комунальними. Зараз «Берізки» вже немає, а «Пролісок» працює лише кілька місяців на рік.

І як противагу наводить приклад «Остречі»: заборгованості по зарплаті немає, податки до місцевого і державного бюджетів платяться, робочі місця збережені, закуплено 15 одиниць нової медичної техніки, установлені п’ять нових опалювальних котлів, проводяться ремонти будівель та водогону. Довідатися про точні суми, правда, не виходить, чоловік посилається на комерційну таємницю.

– Так, декого із працівників довелося звільнити, – відповідає на питання «Нашого слова» Ігор Магаляс. – Але це було викликано бажанням звільнених поживитися «на халяву» та іншим негативом.

Підходить брат Ігоря Магаляса Богдан. На закид, чому не усі колишні пайовики отримали кошти від продажу частки, повідомляє, що керівники сільгосппідприємств свого часу отримали гроші сповна (від 50 гривень до 5 – 6 тисяч, у залежності від частки) і усі питання тепер до них. Підтверджуючі документи у наявності, запевняє співбесідник.

На думку братів Магалясів, хтось із високого керівництва просто хоче згодом викупити «Остреч», а затим вигідно перепродати, не переймаючись подальшою долею санаторію.


Не кінцевий, але результат

Кажуть, у другої сторони також є питання до теперішніх власників санаторію. Але, маючи дуже щільне обмеження в часі, найближчій газеті, на жаль, не вдалося поспілкуватися із відповідними фахівцями обласної ради.

Депутати облради від нашого району Петро Хомрач та Олексій Бутенко вважають, що було б добре, якби санаторій «Остреч» належав районній чи обласній громаді, але це має вирішувати суд.

Суд поки що не ухвалив остаточного рішення, оголошено перерву до 23 вересня цього року. Розібратися у хитросплетінні юридичної казуїстики пересічним громадянам дуже складно.

Та, мабуть, для громади і не так важливо, хто буде власником санаторію, головне – який від цього буде результат. Адже люди хочуть збереження і розвитку відомого далеко поза межами області лікувального закладу, надходжень до районного бюджету, можливості оздоровити дітей та відпочити самим, персонал – стабільних зарплат і нормального ставлення з боку керівництва (за чутками, між більшістю працівників санаторію і його теперішніми господарями відносини склалися досить напружені).

Що вирішить суд – поки невідомо. Але теперішні власники санаторію вже виявили бажання провести «круглий стіл» із активістами та підприємцями району, представниками місцевої влади. Хочуть визначити коло проблем та спробувати їх вирішити мирним шляхом. Вони навіть оголосили про можливе зниження вартості путівок для жителів нашого району.


http://nslovo.com/blog/zmahannya-za-sanatorij-ostrech-tryvayut-teper-u-sudi
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини