Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 23:28:14

Представник Департаменту інвестиційного розвитку та капітального будівництва Чернігівської ОДА заборонив пресі бути присутніми на засіданні комітету кредиторів ПАТ “Домобудівник”

17.07.2014   10:45Агенцiя

Департамент інвестиційного розвитку та капітального будівництва облдержадміністрації 17 липня провів засідання комітету кредиторів ПАТ “Домобудівник” у закритому для преси режимі.

Питання "Домобудівника" є одним з самих резонансних в області.

Ще 17 березня, коли голова обласної державної адміністрації Володимир Івашко проводив прийом громадян з особистих питань, до нього звернулися люди, які внесли кошти і чекають житло від ПАТ «БК «Домобудівник». Ця компанія не побудувала у встановлені терміни два 9-поверхові будинки – на 90 і 36 квартир – у кварталі вулиць Глібова і Красносільського у м. Чернігові. Хоча кредитори сплатили за це майно гроші, передбачені угодами. Як підкреслив Володимир Івашко, влада зацікавлена у якнайшвидшому вирішенні даного питання та зробить все можливе для того, щоб ошукані люди отримали житло. Для цього нею вживаються певні організаційно-правові кроки, які дадуть результати вже найближчим часом.

У середині травня про вихід з кризи, в якій знаходиться ПАТ «Будівельна компанія «Домобудівник», йшлося на засіданні, ініційованому голови обласної державної адміністрації Володимира Івашка. На ньому говорилося про те, що провідне колись підприємство будівельного комплексу області нині володіє основними засобами залишковою вартістю понад 110 мільйонів гривень, а в стадії незавершеного будівництва знаходяться об’єкти загальною вартістю 77 мільйонів гривень.

Підприємство має заборгованість перед постачальником матеріалів та субпідрядними організаціями на суму понад 15 мільйонів гривень, заборгованість з оплати праці становить понад 2 мільйони гривень, за отриманими авансами на будівництво житла понад 30 мільйонів гривень. Його основними кредиторами є не тільки установи та організації, які надавали кошти та ресурси на ведення господарської діяльності, а також фізичні особи, які придбали майнові права або внесли авансові внески за квартири. Ці люди знаходяться у постійному очікуванні відновлення будівництва. За їх словами, налагодити конструктивний діалог з керівником підприємства Анатолієм Роговим та дізнатися про подальшу долю своїх майбутніх квартир їм не вдається вже протягом тривалого часу.

Як підкреслив Володимир Івашко, така ситуація категорично не влаштовує ні людей, ні владу, тому найближчим часом будуть вжиті дієві організаційно-правові заходи у напрямку вирішення наболілого питання отримання житла ошуканими людьми. Враховуючи соціальну значимість піднятого питання, обласна державна адміністрація буде всебічно сприяти реалізації заходів по відновленню платоспроможності даного підприємства та виконання ним взятих на себе зобов’язань. Голова облдержадміністрації наголосив: лише за умови чіткої злагодженої співпраці влади, керівництва підприємства, правоохоронних органів, ради кредиторів, арбітражного керуючого можливе позитивне вирішення вимог постраждалих сімей та надання всебічної допомоги інвестору.

2 червня в облдержадміністрації відбулась робоча зустріч з інвесторами житлового будинку № 2 по вул. Глібова-Красносільського, на якій обговорено ситуацію з кредиторської заборгованості ПАТ «Домобудівник». Як повідомив голова комітету кредиторів Сергій Нітченко головним завданням комітету вбачається збереження майна підприємства та оцінка його вартості. Для цього, за його словами, необхідно усунути рішенням суду керівника підприємства-боржника Анатолія Рогового від розпорядження майном та провести повну інвентаризацію майна, аудит якого потребує залучення від 30 до 50 тис. грн. За інформацією правоохоронних органів, ПАТ «Домобудівник», маючи заборгованість перед банківськими установами, брав участь у тендерах на будівництво, залучивши таким чином близько 10 млн. грн. бюджетних коштів, виділених на житлові програми по здешевленню вартості житла.

За результатами прокурорської перевірки порушено 2 кримінальні провадження обласними та 6 проваджень міськими правоохоронними органами. Також накладено арешт на 19 квартир, що перебувають у власності компанії. Їх вартість оцінюється у 3,5 млн грн. Загальна заборгованість ПАТ «Домобудівник» перед кредиторами складає майже 50 млн грн. Крім того, за інформацією пайовиків, виявлені факти розпилу металоконструкцій підприємства та подальшого вивозу їх на металобрухт. Громадяни, які вклали кошти у будівництво будинку №2 по вул. Глібова-Красносільського, вимагали від влади вжити заходів для того, щоб запустити виробництво та добудувати будинок. З метою зацікавлення інвестора у добудові будинку люди пропонували керівництву Чернігівської міськради віддати йому земельні ділянки поблизу будівельного майданчика.

Наведене вище - інформація, яка була розміщена на офіційному ресурсі облдержадміністрації. Неодноразово підкреслювалася соціальна значимість цього питання. Голова облдержадміністрації говорить одне, а заступник Директора Департаменту інвестиційного розвитку та капітального будівництва ставить питання запросив пресу «покинути приміщення».

Мабуть Директору Департаменту інвестиційного розвитку та капітального будівництва Чернігівської обласної державної адміністрації потрібно все ж забезпечити доведення до засобів масової інформації, як основного каналу інформування громадськості результатів цього «закритого заходу»?

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини