Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 21:25:54

Суперечки про користь хрестів і пам'ятників уздовж доріг ведуться, напевно, з часів появи доріг

15.07.2014   08:01Агенцiя

Причому з кожним роком дискусії стають все активніше. Одні вважають, що німі пам'ятники чужого горя служать додатковим нагадуванням водіям про необхідність дотримання правил дорожнього руху, прояви обережності на дорогах. Але є і інша думка - пам'ять повинна жити в серці, а не в металі або граніті на автодорогах.

Все частіше на автомобільних трасах вздовж узбіч можна побачити траурні квіти, вінки і навіть невеликі обеліски. Усе це - справа рук рідних і близьких тих, хто загинув в автомобільних аваріях. Як мовиться, смерть - горе не померлих, а що залишилися в живих. Ось живі у відчаї і прагнуть всіляко підтримати пам'ять про загиблих, якимсь чином, підсвідомо, полегшити свої страждання у зв'язку з втратою дорогих їм людей.

Думка мешканців Чернігівської області

Тут не все так однозначно. Ті, хто нічого не має проти такої "дорожньої" атрибутики, аргументують свою точку зору тим, що це - свого роду соціальна реклама проти перевищення швидкості і молодецтва на дорогах. Переважна ж більшість сходяться на думці: вінкам, хрестам, пам'ятникам і іншим похоронним атрибутам місце на спеціально відведених для цього місцях, тобто на кладовищах. Безумовно, точка зору рідних теж зрозуміла, але все-таки місце трагедії пам'ятається і без хреста. Рідні поминаються в серці, а не на місці загибелі. У дні, коли особливо важко на душі, можна сходити на могилу, постояти в тиші, поговорити з тим, хто так рано пішов із життя. Є ще варіант, чим можна, позначити місце загибелі рідної людини. Наприклад, можна посадити деревце або квіти. І тільки близькі знатимуть, що це означає.

Думка шляховиків

Автошляховики занепокоєні. На дорогах Чернігівської області, а втім, і не лише тут, подібні знаки скорботи зустрічаються досить часто. Але є місця, де, судячи з таких прикмет, аварії відбуваються з регулярністю, що лякає. Залишаючи все так, як є, недовго і до крайності дійти: наші заміські дороги сприйматимуться не інакше як "кладовищенські".

Служба автомобільних доріг у Чернігівській області щорічно приділяє увагу цьому питанню. Річ у тому, що шляховики зобов'язані прибирати усе стороннє з узбіч доріг, будь то незаконно встановлений рекламний щит або ритуальна атрибутика. Але у проблеми, звичайно, є тонкість - далеко не кожен працівник ДП «Чернігівський облавтодор» підніме руку на пам'ятний знак. Тому шляховики і просять сім'ї загиблих самостійно прибрати усі вінки, пам’ятники або усипальні з узбіч. Тобто закликають до того, щоб родичі загиблих прийняли добровільне рішення. Оскільки рано чи пізно усе стороннє, що знаходиться на полосі відводу автодоріг ліквідують.

«Причин для того, щоб прибирати такі пам'ятники, декілька - технічне порушення водовідтоку, особливі складнощі виникають у зимовий період при прибиранні снігу. А головне, що це загроза життя водіїв. При аварійній ситуації машина з'їжджає в кювет, а якщо там бетонний пам'ятник? Крім того, згідно Закону України «Про автомобільні дороги» заборонено встановлювати в межах відведеної смуги об'єкти, які не є складовими автомобільних доріг, без узгодження з їх власниками».

На думку шляховиків, вінки і пам'ятники не лише заважають проводити роботи на автотрасах, але і відволікають учасників дорожнього руху.

Служба автомобільних доріг у Чернігівській області звертається до мешканців області щодо необхідності прибирання ритуальної символіки та не встановлення її в подальшому.
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини