Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:42:31

Здобутки природно-заповідного фонду Чернігівщини

07.07.2014   07:29Агенцiя

Світова і національна природоохоронна практика свідчать, що головною гарантією збереження унікальних і типових природних ландшафтів, скорочення темпів втрати біорізноманіття є створення і підтримання системи територій та об’єктів природно-заповідного фонду, як базового елементу екологічно збалансованого соціально-економічного розвитку як окремих регіонів, так і всієї країни.

На Чернігівщині територія природно-заповідного фонду займає 7,7% площі, а його структуру складають 8 категорій об’єктів загальнодержавного та місцевого значення, а саме: Ічнянський та Мезинський національні природні парки (НПП) та частина НПП «Залісся», 446 заказників, 139 пам’яток природи, 52 заповідні урочища, 22 парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва, регіональні ландшафтні парки «Міжрічинський» (Козелецький р-н) та «Ялівщина» (м. Чернігів), дендропарки «Тростянець» (Ічнянський р-н) та «Прилуцький», Менський зоопарк.

На сьогодні на теренах Чернігівської області існує 7 установ природно-заповідного фонду, в яких працює більше 200 чоловік, які щодня сприяють збереженню природних цінностей та культурної спадщини рідного краю, розповсюджують екологічні знання, тим самим, виховуючи почуття відповідальності кожної людини за свою діяльність перед нащадками.

Для відзначення нелегкої та сумлінної праці працівників природно-заповідної справи, їх вагомого внеску у збереженні та відновленні біологічного та ландшафтного різноманіття, розвитку територій природно-заповідного фонду на території держави, за ініціативи Міністерства екології та природних ресурсів України, у 2009 році Президентом України підписано Указ «Про День працівника природно-заповідної справи».

Відповідно до Закону України «Про основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2020 року» відсоток територій та об’єктів природно-заповідного фонду повинен досягнути у 2015 році 10 %, а у 2020 році – 15 %. Тобто до 2015 року необхідно збільшити площу природно-заповідних об’єктів Чернігівської області більше ніж на 60 тис. га.

Саме завдяки ініціативі громадськості та кропіткій праці екологів були розроблені проекти створення 6 нових об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення, які були оголошені та увійшли до складу мережі природно-заповідного фонду області у відповідності до рішення сесії Чернігівської обласної ради від 17 червня 2014 року. Тим самим більше ніж на 960 га збільшилась територія, що особливо охороняється державою, в Козелецькому, Корюківському, Чернігівському та Ріпкинському районах.
7 липня – свято всіх, чиє життя присвячене збереженню заповідних територій. Це науковці, громадські організації, місцеві жителі.

Заповідна справа – мабуть найкраще, що ми можемо зробити для природи. Тому вітання Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації адресоване всім щирим борцям за дику природу, людям, для кого заповідна справа є Справою життя!

Довідково: Природно-заповідний фонд – національне надбання України, базовий елемент екологічно збалансованого соціально-економічного розвитку як окремих регіонів, так і всієї країни, гарантія збереження її біорізноманіття, унікальних і типових природних ландшафтів, генофонду тваринного та рослинного світу, зберігається та розвивається він завдяки кропіткій праці та ентузіазму.

Перше офіційне рішення в нашому регіоні про створення 5 об’єктів природно-заповідного фонду було прийнято Чернігівським облвиконкомом в 1958 році. В 1960 році прийнято рішення Ради Міністрів УРСР про створення дендрологічного парку загальнодержавного значення «Тростянець» (Ічнянський р-н). Наступний крок було зроблено в 1964 році створенням значної кількості заповідних об’єктів, головним чином пам’яток природи.


Т. Дадашева начальник управління регулювання природними ресурсами та екомережі Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини