Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:35:51

Зірковий хлопчик ЦТДЮ

04.07.2014   09:42Агенцiя

Прилуцька земля здавна багата на таланти. Вона подарувала світу відомих учених, художників, поетів, акторів, спортсменів. Ця велика плеяда талановитих прилучан розширюється й нині. Славу свого міста розповсюджує по Україні та за її межами здібна прилуцька молодь. Місто з любов’ю та турботою плекає та розвиває її, а вона щедро віддячує йому своїми досягненнями та нагородами.

У травні цього року в Прилуцькому педколеджі ім. І.Я. Франка відбулася зустріч із лауреатами Шевченківської премії. Дуже порадували всіх присутніх виступи прилуцьких студентів і школярів, які натхненно читали твори Тараса Шевченка. Та найбільше всіх здивував виступ найменшого учасника – Олега Савченка, котрий читав (до речі, повністю) Шевченкове «Мені тринадцятий минало…» Зала слухала його в повній тиші. Деякі глядачі плакали, відчуваючи всією душею інтонацію та слова читця, а в кінці його виступу ще довго не вщухали бурхливі оплески.

Ви скажете: так, напевно, у нього талант. Так, талант, але доволі незвичний, бо Олегу Савченку на той час було лише… три з половиною роки. Він іще не вміє ні читати, ні писати, але вже півроку виступає з художнім читанням гуморесок Павла Глазового та віршів Тараса Шевченка.

Як же з’явилось у Прилуках таке чудо-дитя? Дуже просто. У дружній гарній сім’ї Юрія та Наталії Савченків, у любові та злагоді, 24 червня 2010 року народився звичайний хлопчик Олежка, який дуже полюбляв слухати казки. Батьки йому читали їх щовечора, а згодом стали помічати за сином дивну, незвичну річ. Починаючи з двох років, дитина, самостійно беручи до рук книгу казок, робила вигляд, що читає її, та повторювала казки дослівно й виразно… по пам’яті. Зрозумів тато, що в дитини є такий дар – чудова слухова пам’ять, та й узявся розвивати його. Гуляючи з сином під час відпочинку на природі, Юрій Анатолійович читав малюку напам’ять поезію, а Олежка повторював її вдома мамі, старшому братику Назару та всій родині. Особливо йому подобалися жартівливі вірші.

Так уже з трьох років Олег Савченко став улюбленим артистом на всіх сімейних святах. Гуморески Павла Глазового у його виконанні смішні до сліз. За словами тата, на жаль, зараз гумористичний жанр став не модним, його витіснили різноманітні шоу на кшталт КВК. Та глядач Олежку сприймає з непідробним інтересом не лише через його вік та мову: йому не бракує художньої виразності! Він передає інтонацію та почуття свого батька один в один. Іноді навіть здається, що він входить у кураж, робить паузи, «заводить» публіку, і це йому самому до вподоби.

Чи вибирає він сам собі вірші для читання? Ні, він довіряє смаку тата, який з ним розмовляє дуже серйозно, як із дорослою людиною. Чи відчуває він себе дитиною? Так. Він, як і всі діти, полюбляє іграшки та ігри з однолітками. Дуже любить коней, уже рік їздить із татом на конях. Ходить рибалити з сім’єю, хвалиться спійманими судачками. А вечорами в родинному колі співає пісні під музику з YouTube – і українських авторів, і народні. Навіть «Реве та стогне Дніпр широкий» знає!

Прилуцький Центр творчості дітей та юнацтва, де Олежка відвідує школу раннього естетичного розвитку, побачивши такий дар у дитини, запропонував його сім’ї виставити сина в лютому на щорічному міському фестивалі «Сузір’я дошкільнят». Результат на забарився: Олег Савченко став його дипломантом. А вже в березні у міському Будинку культури він відкривав вечір, присвячений ювілею Т.Г. Шевченка, уривком із поеми «Кавказ». У квітні юний артист виступав на міському Святі писанки. У травні відкривав Миколин ярмарок у місті гуморесками Павла Глазового, у червні – міський фотоконкурс у бібліотеці імені Любові Забашти і, до речі, був у складі журі. А минулих вихідних Олег узяв участь у відкритті Всеукраїнського кінофестивалю «Відкрита ніч», який одночасно проходив у 23 містах України.

Усюди його кличуть, і всюди він приходить виступати з бажанням та незмінною посмішкою на обличчі. Коли він говорить на сцені: «Добрий день! Сьогодні я розкажу вам…», уся публіка вже починає вірити цьому маленькому гарному, привітному хлопчику у вишиванці. Як же йому не вірити? У його очах – щирість, доброта, гарний настрій і тільки позитив.

Бажаємо цьому юному обдаруванню ще довго-довго залишатися таким же талановитим читцем, щирим хорошим хлопчиком на радість усій сім’ї. А родину Савченків вітаємо не лише з талановитим сином, а й із народженням маленької Маргарити! Здоров’я вам усім і щастя!


Ірина Угліна, керівник груп раннього естетичного розвитку ЦТДЮ

Останні новини Чернігівщини

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини