Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 06:08:17

Про ярмарок і коровай

10.06.2014   07:24Агенцiя

Села на Чернігівщині, і в Менському районі зокрема, перебувають сьогодні у тому стані, про який колись мудра газдиня висловилася крилато: «Не тратьте, куме, сили, спускайтеся униз…». Отже, уже нема кому куди спускатися…

Всі села, і на Менщині також, давно «внизу»: паркани здебільшого попадали, все позаростало кропивою, роботи сільському люду нема, чоловіки п’ють з горя самогон, жінки тримають корову, яка стала, ніби у прадавні роки, єдиною годувальницею, з чого, власне, й виживають сім’ї. Натомість на вчорашніх колгоспних родючих землях прудко і борзо хазяйнують усілякі пройдисвіти та ще «узаконені» новітні агрохолдинги -- різноманітні кернели -- яким з того – надприбутки, а простим сільським людям – дуля з маком.

Що казати, коли деякі тутешні сільські громади для того, аби поїхати до райцентру на Троїцький ярмарок, загодя і не один місяць здавали Арсенові Дідуру молоко, щоби зібратися у складчину і таки поярмаркувати.

Отож, учора, і вже багато літ поспіль у райцентрі Мена відгримів Троїцький ярмарок. Можливо, «відгримів» -- аж занадто, але для містечка, не розбалуваного неоновими вогнями і запахом доброї машинованої кави, якої тут ні за жодні гроші не знайдеш, то подія і храмове свято, якого чекають цілий рік!

І недарма чекають.

Бо щороку храмових людей сюди приїздить усе більше. Свято все більше стає неподібним до совдепівського кагалу, а все зриміше уподібнюється до розкутого європейського карнавалу. Ні. Люди ще не ходять тут демонстраціями у вільних костюмах з голим пупом та всіляким пір’ям на голові, з розмальованими фейсами, але люди вже не є на загал затиснутими і зашореними, люди вже з живими посмішками і відкритим поглядом.

Якби ще цим людям та маєтності за невсипущу їхню працю, якби в цих людей та ще не крали безбожно!!! Якби їх не обдирали, як липку – ото би був у Мені карнавал!!!

Однак, і поза тим! Свято в Мені удалося. Троїцький ярмарок став як на позір і внутрішні сприйняття вочевидь яскравим і запахущим, ніби цими днями хмільна липа, особливо в надвечір’я.

Приїздив до Мени на ярмарок і голова Чернігівської обласної ради Микола Звєрєв та заступник голови облдержадміністрації Сергій Журман. Прибуло менське земляцтво зі столиці. З міським головою Мени Федором Фесюном, головою райради Володимиром Невжинським, головою райдержадміністрації Олександром Мисником вони зробили ніби своєрідний подвірний обхід, а саме -- завітали до кожного куреня кожної сільської громади, що була представлена на ярмарку.

Щедрі і щирі люди з сільських громад і співали начальству, і танцювали разом з ним, і підносили випити, і закусити. І до всіх навзаєм у того ж таки Миколи Звєрєва знайшлося на слово – слово, на жарт – весела відповідь.

Чи не кожна сільська громада за давнім звичаєм вручала Миколі Звєрєву коровай. Він пробував святошній хліб і тут же пригощав усіх, хто був довкола. Припрошував радушно і настирливо, повторюючи вбивчий аргумент: «Беріть, бо коли ще трапиться, що сам голова обласної ради вас пригощатиме?!»

Люди смакували запашний окрайчик, а Микола Звєрєв чи то жартома, чи то всерйоз із кожним новим короваєм кожної наступної громади наголошував: «Бачите, голова обласної ради коровай не забирає додому, а роздає людям».

А довкола віяло димком, у якому плутались і зваблювали запахи кулеші, шашликів, а ще того ж таки цвіту липи. А зі сцени лунали пісні, поміст вгинався від танців. А на площі був парад вишиванок, люди несли велетенський, на 30 метрів жовто-блакитний прапор…

І все це – наступного дня після інавгурації нового президента України!

Хто зна, може з цим Троїцьким ярмарком у Мені починається зовсім нова доба в нашій державі?!! Доба – особливо ж! -- нових керівників. Керівників, котрі не ховатимуть і не нестимуть коровай додому -- за високі мури великих маєтків -- а ділитимуть його поміж людей.


http://www.hvilya.com/news/pro_jarmarok_i_korovaj/2014-06-09-4500
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини