Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 04:39:43

Проти наркоманії - єдиним фронтом

30.05.2014   06:55

Одним з найважливіших напрямків діяльності органів внутрішніх справ України продовжує залишатися боротьба з незаконним обігом наркотичних засобів. Це обумовлено тим, що поширення наркоманії становить загрозу для фізичного і морально-психологічного здоров'я нації та водночас є сприятливим середовищем для зростання злочинності.

Оцінити масштаби проблеми дозволять деякі цифри: на оперативно-профілактичних обліках в органах внутрішніх справ Чернігівської області сьогодні перебувають близько 4,5 тис. осіб, які скоїли протиправні діяння в сфері незаконного обігу наркотичних засобів. Понад 1700 громадян поставлені на відповідний облік у медичних закладах області, тобто є хворими на наркоманію.

Окремо варто звернути увагу на рівень смертності серед цієї категорії громадян. Лише за минулий рік на Чернігівщині півтори сотні наркоманів пішли з життя. І це переважно молоді люди працездатного, найбільш активного віку. Рідко хто з них доживає до 30 років.

Як зазначив начальник УМВС генерал-майор міліції Олег Демченко: «Працівники міліції вживають максимальних зусиль для того, аби зменшити масштаби наркотичної загрози. Одним з ключових напрямків на цьому шляху є скорочення аж до повного знищення сировинної бази наркоманії. Для нашого аграрного регіону основними наркотичними засобами є ацетильований або екстракційний опій, а також марихуана. Сировина для їх виготовлення - відповідно, макова солома снодійного (опійного) маку та коноплі.

25 травня на Чернігівщині, як і в цілому в усій державі, стартував щорічний комплекс оперативно-профілактичних заходів під умовною назвою «Мак-2014». Його метою є виявлення та ліквідація незаконних посівів наркомістких рослин (як маку, так і конопель), виявлення та притягнення до відповідальності осіб, що культивують заборонені рослини. У проведенні операції задіяні співробітники усіх міліцейських підрозділів.

Хочу нагадати громадянам, які вирощують наркомісткі рослини та сподіваються залишитися безкарними: незаконне культивування маку чи конопель (в тому числі збереження самосійних рослин) підпадають під статті Кримінального (ст.310) та Адміністративного (ст.106) кодексів, залежно від кількості виявлених рослин»

Так, за виявлення на присадибній чи дачній ділянці:

До 100 рослин маку або до 10 конопель - адмінвідповідальність за ст. 106 КУпАП (штраф до 1360 гривень);

Від 100 до 500 рослин маку або від 10 до 50 конопель - кримінальна відповідальність за ч. 1 ст. 310 Кримінального кодексу України (штраф до 850 гривень, або арешт до 6 місяців, або обмеження волі до 3 років);

Понад 500 рослин маку або понад 50 конопель - кримінальна відповідальність за ч. 1 ст. 310 Кримінального кодексу України (від 3 до 7 років позбавлення волі).

Тож, в контексті операції «Мак-2014», міліція закликає жителів Чернігівської області: якщо вам відомо про місця, де ростуть наркомісткі рослини, або про осіб, які займаються їх культивацією, обов'язково повідомте про це за телефоном 102. Тільки спільними зусиллями ми зможемо подолати наркотичне зло і цим врятувати багато людських життів.
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини