Про епідситуацію в області стосовно кишкових інфекцій за 4 місяці 2014 року
Держсанепідслужба Чернігівської області повідомляє, що за 4 місяці 2014 року в області за медичною допомогою з приводу захворювання на кишкові інфекції звернулося 865 осіб.
Спалахів кишкових інфекцій, харчових отруєнь, пов'язаних з продукцією харчових підприємств області, а також в дитячих дошкільних закладах, школах, в закладах оздоровлення і відпочинку не зареєстровано. Захворюваність гострими кишковими інфекціями в основному є спорадичною і пов'язана з недотриманням умов та термінів споживання продуктів в домашніх умовах. Виключенням є спалах сальмонельозу (26 випадків) серед відвідувачів кафе «Кардинал» в м.Чернігові.
Фахівцями держсанепідслужби області проводиться комплекс протиепідемічних заходів по попередженню ускладнень епідситуації з гострих кишкових інфекцій. Запроваджено щотижневий моніторинг випадків захворювань та заходів, направлених на попередження ускладнень ситуації з ГКІ. Визначені заходи стосовно профілактики ГКІ для покращення епідситуації.
Епідситуація керована і знаходиться на контролі Головного управління Держсанепідслужби у Чернігівській області.
Щоб застерегти себе від кишкових отруєнь та токсикоінфекцій, потрібно дотримуватись таких основних правил безпечного харчування:
- вживати харчові продукти, напої, воду свіжими та гарантованої якості;
- забезпечити чистоту всього, що має відношення до приготування їжі і напоїв, починаючи з рук і завершуючи кухонним обладнанням;
- створити належні умови зберігання продуктів: ретельно відокремлювати готові продукти харчування від сирих; убезпечити їжу і напої від впливу комах і гризунів;
- піддавати гарячі страви з м'яса та риби ретельній термообробці;
- споживати лише свіжі, без ознак псування овочі, фрукти та молочні продукти;
- не купувати продукти харчування, а тим більше готову їжу, у місцях стихійної торгівлі.
- дотримуватись правил особистої гігієни, бо кишкові інфекції - це хвороба брудних рук;
- зверніть особливу увагу на дітей молодшого віку, бо з нашої вини вони хворіють у 10-17 разів частіше, ніж дорослі.
В разі виявлення перших ознак харчового отруєння, інфекційного кишкового захворювання негайно звернутися за медичною допомогою.
Останні новини Чернігівщини
Продовжено реєстрацію заяв на отримання допомоги на придбання твердого палива 12:56
До уваги мешканців Чернігівської міської територіальної громади, які фактично проживають у житлових будинках/приміщеннях, котрі опалюються твердим пічним побутовим паливом!
На Чернігівщині триває збирання пізніх культур та посів озимих 12:19
Аграрії Чернігівської області проводять збирання пізніх культур та продовжують посів озимих під урожай 2026 року.
Громади Чернігівщини – серед претендентів на участь у пілотуванні системи профорієнтації 11:48
Швейцарсько-український проєкт DECIDE спільно з Міністерством освіти і науки України запрошує територіальні громади долучитися до створення сучасної системи профорієнтації для учнів та учениць 8–9 класів.
Чернігівщина – серед найсильніших на Чемпіонаті України з хортингу! 11:27
З 10 до 11 жовтня в Києві відбувся чемпіонат України з хортингу, розділ "Боротьба" (ударна техніка рук та ніг - заборонена).
Надавачі психосоціальних послуг області вдосконалюють професійні знання і навички 11:10
Низку тематичних навчань і тренінгів відвідали фахівці у сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки (ПЗПСП) Чернігівщини.