Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 06:55:54

З початку року до прокуратури м. Чернігова надійшло більше 600 звернень громадян

17.05.2014   11:43Агенцiя

Щороку до прокуратури міста Чернігова надходить до трьох тисяч звернень з різних питань, і з початку 2014 року їх вже надійшло більше 600.

Найбільша кількість звернень стосується питань досудового розслідування. Також багато громадян звертаються за захистом своїх трудових і житлових прав, з питань земельних правовідносин, надання житлово-комунальних послуг. Нерідко причинами звернення до прокуратури є неналежне вирішення контролюючими органами й іншими відомствами звернень, що належать до їх компетенції.

Кожне звернення вирішується згідно законодавства.

Наприклад, у лютому цього року від жительки Чернігова надійшла скарга на бездіяльність міліції. Заявниця стверджувала, що невідомі особи зняли гроші з її карткового рахунку через касу банку, причому вже в вечірній час, після закриття відділення. Вона звернулась до дільничного, але той поставився до перевірки формально і належних дій не вчинив. Прокуратурою міста це звернення було перевірено і визнано обґрунтованим. За фактом крадіжки розпочате кримінальне провадження, а дільничного інспектора за поданням прокуратури притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

З 43 цьогорічних випадків скасування прокуратурою міста постанов про закриття кримінальних проваджень частина — саме за зверненнями громадян.

Інша мешканка міста звернулась до прокуратури через те, що стала жертвою ДТП, але не могла добитися від його винуватця матеріальної компенсації. Вивчення цього випадку показало, що жінка за своїм станом не може захистити себе самостійно, а її законні інтереси дійсно порушено. В її інтересах прокурорами було підготовлено, заявлено та підтримано в суді позов про стягнення шкоди, завданої каліцтвом. Тепер за рішенням суду водій, який покалічив жінку, має регулярно сплачувати їй кошти в сумі, еквівалентній її втраті працездатності.

З початку року прокуратурою м. Чернігова в інтересах соціально незахищених громадян заявлено в суди 27 позовів на загальну суму понад 200 тисяч гривень. Завдяки обґрунтованості таких позовів та професійності прокурорів, що підтримують їх у судах, за цей же період 33 такі позови задоволено. Окрім того, в інтересах 30 чернігівців за їх зверненнями прокурорами цього року були подані до суду заяви про стягнення з роботодавців понад 200 тисяч гривень заборгованої заробітної плати. Судом вони задоволені, частина коштів за судовими наказами вже виплачена роботодавцями в добровільному порядку або стягнута виконавчою службою.

Колективному зверненню мешканців будинку по вул. Рокосовського, 14 передували їх скарги в контролюючі органи, які порушень не виявили. Між тим, на думку заявників, їх будинок зазнає пошкоджень від ремонтно-будівельних робіт, які ведуться в прилеглому магазині. Аби розставити крапки над «і» у тривалому конфлікті між мешканцями і будівельниками, розпочато кримінальне провадження, в якому призначено будівельну експертизу.

За заявами і скаргами громадян та юридичних осіб прокуратурою міста щороку проводиться кілька десятків перевірок, наслідком яких є внесення документів прокурорського реагування, усунення порушень законодавства та притягнення винних осіб до різних видів відповідальності.

Прес-служба прокуратури м. Чернігова

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини