Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 12:56:14

Чернігівці поспілкувалися із головою Люстраційного комітету Єгором Соболєвим

17.05.2014   10:38Агенцiя

У Чернігові голова Люстраційного комітету Єгор Соболєв 15 травня сів за круглий стіл із представниками громадськості. Зустріч відбулася з ініціативи громадської організації «МАРТ».

В Будинку засідань Чернігівської обласної ради зібралося близько 60 активних громадян. Модерував захід Сергій Буров, представник організаторів.

Люстраційний комітет спільно із Кадровою комісією Кабінету Міністрів України функціонує вже протягом двох місяців, за які Єгор Соболєв виділив декілька тенденцій, що помітно вже сьогодні. Перш за все, дедалі частішими стають втручання влади в процес люстрації, що по суті дискредитує саму суть цього процесу, адже ефективність зводиться до нуля. Також громадський діяч підкреслює недієвість шляху люстрації, який ми хочемо обрати сьогодні. Польський сценарій  люстрації – поіменно – на його думку, не є вирішенням наших проблем.

- Справжнє очищення держави в Україні можна зробити тільки по-чеськи. Що зробили чехи? У них у листопаді відбулась революція, а в грудні вони вже створили нову спецслужбу. Ніхто з попередніх працівників КДБ не міг бути в новій спецслужбі. Її взагалі очолив художник. Чехи шляхом формування всіх органів від початку. І результати, яких досягли у створенні ефективної держави показують, що було обрано правильний шлях, - наголосив Єгор Соболєв.

Говорячи про Україну, голова Люстраційного комітету влучно підкреслив абсурдність ситуації, коли було взято «уламок радянського КДБ» і переформатовано в Службу безпеки України, яка з часом не те що поширила «вірус» попередників, а й підхопила нетиповий СРСР вірус  корупції.

Загальною ідеєю, що запрезентував Єгор Соболєв, є докорінна зміна системи і доручення посад абсолютно новим людям. Почати, він вважає, треба з судів. Потім – прокуратура, міліція… Мова йде про зменшення кількості міліціонерів, ліквідацію районних відділів СБУ, котрі є лише зайвим місцем розведення корупції та свавілля.

- Дешеві міліціонери дуже дорого нам обходяться, - зазначив Єгор Соболєв.

Він пропонує зменшити кількість працівників, але збільшити їхню якість, навчити міліцію працювати на народ, аби при потребі велися змістовні та глибокі розслідування, котрі би приносили конкретні результати.

Ще однією формулою, запропонованою гостем, є невживання слова «влада» по відношенню до високопосадовців. Адже люди не повинні бути низами, вони мають сприймати політичних діячів, представників управлінського апарату як найнятих менеджерів, котрі реалізовують народну ініціативу, за право існування якої люди боролися на Євромайдані. А тепер мають проконтролювати виконання своїх вимог. І докласти власних зусиль. Адже якщо народ не проявить ініціативу, то дуже легко буде повернутися до старого сценарію розвитку країни. Лише з новими старими обличчями.

Після вступного слова пана Соболєва можливість висловитися мали присутні громадські активісти.

Зокрема, депутат Славутицької міської ради Наталія Гантімурова виступила з ідеєю мінімального врахування людського фактору під час процедури люстрації: «Вплив громадськості під час звільнень, я думаю, повинен бути мінімальним. Високим рівень впливу нас з вами повинен бути саме в моменті прийнятті на роботу нових чиновників».
Обговорювалися інші важливі проблеми держави і Чернігівщини, зокрема. Єгор Соболєв, відповідаючи на питання щодо призначення нового начальника УМВС України в Чернігівській області заявив: «Аби прийняти якесь рішення – необхідно мати три компоненти. По-перше, в абсолютній більшості населених пунктів має бути згуртована сила людей, які знають, кого треба не допустити до відкритих конкурсів. По-друге, нам потрібні добре прописані закони, які спрацюють. І, найважливіше – люди, які ці закони ухвалять і будуть готові їх виконувати на вищих посадових рівнях, ліквідовуючи існуючу структуру для створення нової».

У той же день пан Соболєв зустрівся з чернігівськими журналістами на прес-конференції.

Ірина БРОХ, ГО «МАРТ»

Останні новини Чернігівщини

У Чернігові пройшла консультаційна зустріч щодо монетизації локальних медіа під час війни 12:36

Монетизувати локальне медіа, навіть під час війни, цілком можливо. Дієвими порадами щодо збільшення прибутковості з чернігівськими медійниками поділилися медіаекспертки, засновниці видання Speka.Media Катерина Венжик та Юлія Даниленко під час консультаційної зустрічі у регіональному хабі Інституту масової інформації «Медіабаза. Чернігів», яка пройшла 16 березня.

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини