Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 05:32:36

"Європейський вибір України: від перспектив до реалій"

16.05.2014   13:26

У Чернігівській міській раді 15 травня відбувся круглий стіл на тему: «Європейський вибір України: від перспектив до реалій».

У заході взяли участь Наталія Романова – президент палати регіонів Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, Сергій Кошман – координатор всеукраїнського руху «Ми – європейці», Олена Гонта – проректор з наукової та міжнародної діяльності Чернігівського державного інституту економіки та управління, представники громадських організацій, студентська молодь, журналісти.

Основне завдання заходу – обговорення можливих шляхів пошуку консенсусу з ключових для українського суспільства проблем сьогодення та досягнення національної єдності.

Учасники круглого столу під час виступів наголосили на необхідності модернізації державної регіональної політики, особливо сьогодні, коли перед Україною стоять серйозні виклики зовнішнього і внутрішнього напрямку, які мають бути враховані під час формування політики подальшого розвитку держави. В Україні на часі прийняття низки законів у сфері регіонального розвитку, які відповідатимуть кращим європейським традиціям.

Наталія Романова, спираючись на свій досвід роботи у палаті регіонів Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, розповіла про кращі європейські практики в галузі місцевого самоврядування. Порівнюючи місцеве самоврядування в Україні з європейськими моделями стійкої демократії, вона зазначила, що для більш досконалої форми організації місцевого самоврядування необхідно дотримуватися «принципу субсидіарності», тобто чіткого розподілення владних повноважень між органами державної влади та місцевого самоврядування, що має сприяти децентралізації влади.

"Наявність децентралізованого управління – одна з ознак демократичної держави та громадянського суспільства, закріплена у Європейській хартії місцевого самоврядування", - підкреслила Н. Романова. Європейська хартія є частиною національного законодавства України з 1997 року, коли була ратифікована Верховною Радою України. "Потрібні лише координуюча та контролююча функції державної влади на місцях. Крім достатньої компетенції місцевих влад для надання соціальних послуг та реалізації інтересів територіальних громад необхідно також забезпечити відповідність обсягу фінансових ресурсів місцевих властей функціям місцевого самоврядування".

Олена Гонта у своєму виступі ознайомила присутніх з основними інтеграційними процесами в контексті транснаціоналізації світової економіки. Серед першочергових завдань сьогодення, на її думку, є ліквідація диспропорції в рівнях розвитку регіонів, підвищення мотивації до нарощування власного економічного потенціалу регіону чи територіальної громади, запобігання міграції працездатного населення, особливо молоді, за межі країни.

Зазначено також, що стратегічний вибір України на користь євроінтеграційного курсу є цивілізаційнозакономірним і обґрунтованим для українців. Тож, необхідно суттєво посилити позитивні імпульси для жителів нашої країни, особливо на сході, відносно підтримки стратегічної лінії нашої держави на євроінтеграцію. Учасники заходу були єдині у думці, що наша країна стоїть перед викликом: або здійснити прорив і зайняти достойне місце серед розвинутих європейських країн, або залишитись на узбіччі світового розвитку.

Підводячи підсумок дискусії, заступник міського голови Анна Романова зауважила, що на сьогодні важливо насамперед зберегти Україну як єдину державу, забезпечити мир і спокій для всіх жителів країни, сконцентрувати всі зусилля для досягнення національної єдності. У цьому сенсі очевидним є пошук консенсусу між заходом і сходом країни, необхідність вести національний діалог, - підкреслила вона.

Натомість, можливо, саме в форматі національних круглих столів єдності, спрямованих на консолідацію населення, вдасться виробити прийнятну для всіх сторін концепцію майбутнього суспільно-політичного ладу та розвитку країни. Таким був висновок учасників «круглого столу».
 

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини