Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 21:16:04

Святкували з відкритими дверима

02.04.2014   12:28Агенцiя

Свій день народження вони святкували із відкритими дверима. Запросили всіх бажаючих. У якості подарунку – трохи крові. Або, принаймні, бажання поділитися нею… Дарувати тут прийнято…кров. Їх так і називають – донори, від латинського «dono» — тобто дарувати. Втім, на 70-річний ювілей обласної станції переливання крові прийшли не лише донори, а й кандидати в них.

Фахівці станції хочуть сформувати резервні списки донорів. Бажаючі залишать свої контакти — це загальноприйнята світова практика, щоб у випадку дефіциту чи потреби певних компонентів крові можна було цю проблему швидко вирішити.

Найперспективніший контингент донорів – молодь. Тому станція налагоджує співпрацю, зокрема, з чернігівськими вишами. А для тих, хто завітав сьогодні у ці відкриті двері, головний лікар проводить цілу екскурсію і розповідає все про кров: «Тут, наприклад, у нас плазмодонорство…на жаль, мало у нас саме плазмодонорів. В цьому випадку заготовується саме плазма, кров ми не чіпаємо. І це теж світова практика – заготівля саме окремих компонентів крові.»

Чиї життя рятує своєю кров’ю почесний донор Василь Олександров — не знає. Але робив це вже близько сотні разів. Таких тут називають «активними донорами» і мріють, щоб їх було більше.

Ніна Калиновська на станції працює вже сорок один рік. Медичною сестрою… і донором. Каже – інакше не виходить. «У меня редкая группа – 4 «-». Когда-то пришли родители больной девочки, а не было такой группы у нас. Я сдала. А потом еще раз, и еще – много ведь больных людей, и детей. У нас почти все работники сдают — у кого нет противопоказаний.»

Чого ще бажають працівники станції у день її народження? Для пацієнтів – здоров’я. Для себе – більш просторого приміщення і оновлення обладнання. Приміром, фракційному столу – не один десяток років. Але всіма силами тримають його у справності – бо новий вартує сотні тисяч гривень.

Зараз у станції не менше завдань, ніж у 1944 році – коли вона утворилася, каже головний лікар.

А його підлеглі додають: «Сейчас создаем мы целый отдел контроля качества. Раньше мы контролировали только конечный продукт, а сейчас – это тотальный контроль, ведь кровь – это не вода, не химия какая-то, ее просто так не выльешь и к ней нужно относиться бережно.»


http://chodtrk.com.ua/?p=14131
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини