Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 20:51:29

Міліція попереджає про активізацію шахраїв у Чернігівській області

05.03.2014   12:00

На Чернігівщині шахраї застосовують нову методику видурювання грошей: телефонують від імені начальника контролюючого органу і просять допомогти фінансово.

Так, зловмисник зателефонував до одного з сільгосппідприємств Куликівського району і попрохав надати йому, як керівнику контролюючого органу, «матеріальну допомогу» в сумі 5000 гривень. Гроші потрібно було передати через кур’єра-таксиста.

Керівник підприємства швидко зорієнтувалася і зателефонував до міліції. Оперативники задокументували факт передачі грошей. Виявилося, що шахрай продумав усе до дрібниць. Так, таксист з Куликівки мав передати гроші таксисту з Чернігова, а той вже привезти гроші у вказане місце.

Правоохоронці відслідкували  увесь злочинний ланцюг і встановили організатора зухвалої шахрайської афери. Наразі тривають заходи із затримання зловмисника. Гроші вилучені та повернуті потерпілому. Дана подія зареєстрована в єдиному реєстрі досудових розслідувань за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство), що передбачає покарання аж до обмеження волі на строк до трьох років. Триває досудове розслідування триває.

Нагадуємо, що в арсеналі шахраїв є й інші способи телефонних афер, як-от: ваш син затриманий міліцією, скоїв правопорушення або ДТП, потрібна допомога потерпілому».
З початку року Чернігівським міським відділом УМВС зафіксовано близько десяти подібних звернень громадян.

Останній такий випадок стався 4 березня. До чергової частини звернулася 51-річна жінка й повідомила, що їй зателефонував невідомий і повідомив, що її син став винуватцем ДТП. Аби «позитивно» вирішити питання потрібно перерахувати гроші на вказаний рахунок. Розгублена мати одразу ж виконала вимогу незнайомця і через найближче відділення банку перерахувала 4200 гривень. Лише потім жінка зателефонувала синові і пересвідчилася, що з ним все гаразд, і в ДТП він не потрапляв.

За даним фактом відкрите кримінальне провадження за статтею шахрайство.

Тож, щоб не стати жертвою шахраїв, варто дотримуватися наступних правил:

1. Перш за все, не впадайте в паніку і не поспішайте виконувати умови аферистів.
2. У таких випадках ніколи не називайте своїх близьких на ім'я. Попросіть людину, яка представилася працівником міліції, назвати прізвище, ім'я, по-батькові і дату народження затриманого родича. Практично в 100 відсотках випадків такою інформацією злочинці не володіють.
3. Уточніть в якому саме відділі міліції знаходиться ваш син або родич, після чого передзвоніть до чергової частини і перевірте інформацію.
4. Спробуйте якнайскоріше передзвонити тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити або спростувати інформацію.

Якщо ж ви все-таки потрапили на гачок аферистів або відносно вас намагалися застосувати шахрайські дії, якнайшвидше телефонуйте до міліції. Це дасть змогу правоохоронцям вирахувати та затримати зловмисників «по гарячих слідах».

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини