Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:49:53

Щоб вчасно виявити хворих тварин

20.01.2014   12:47Агенцiя

Посилення заходів з профілактики захворювання диких тварин на африканську чуму свиней, сказ, бруцельоз та трихінельоз — основна тема січневої робочої наради з користувачами мисливських угідь Чернігівського ОУЛМГ. Її відкрив начальник відділу мисливського господарства Микола Пиріг.

Заступник начальника Головного управління ветеринарної медицини в Чернігівській області Юрій Павлішен довів до відома присутніх план спільних оперативних дії у разі виникнення підозри та підтвердження діагнозу на африканську чуму в нашому регіоні.

Він, зокрема, зазначив, що епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней в Російській Федерації залишається складною. Найбільше «вогнище» епідемії у Бєлгородській та Воронезькій областях, які межують з Україною. В Росії пропонується абсолютно заборонити вирощувати свиней в особистих селянських господарствах, тому що дуже великі збитки. Також розглядаються питання винищення диких кабанів.

У Білорусі — 2 офіційні випадки. Республіка сьогодні заборонила утримання свиней в особистих селянських господарствах у радіусі 5 кілометрів від свинокомплексів. До того ж, прийнято рішення про винищення диких кабанів і поголів’я свиней у радіусі 140 км від «вогнища» захворювання.

В Україні (вперше за останні тридцять років!) у 2012 році в Запорізькій області була зареєстрована африканська чума свиней. В період оздоровчих заходів знищено більше 200 голів свиней. А 5 січня 2014 року під час контролю державного кордону України співробітниками Луганського прикордонного загону на території Комишненської сільської ради Станично-Луганського району Луганської області було виявлено у річці біля берега тушу дикого кабана — 4 метри від лінії кордону, що проходить по фарватеру річки. При дослідженні відібраного біоматеріалу у Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно- санітарної експертизи 6 січня встановили діагноз на африканську чуму свиней.

На території сіл Комишне, Колесниківка та Юганівка Луганської області нині діють карантинні обмеження щодо африканської чуми свиней. Спеціалістами державної служби ветеринарної медицини в Чернігівській області було проведено протягом 2013 року 7 засідань Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чернігівській ОДА. Мета цих заходів — не допустити занесення африканської чуми свиней на територію нашого краю.

Зазначимо, що державні інспектори ветеринарної медицини в області проводять перевірки місць забою свиней, їх переробки та реалізації продуктів і сировини з них, торгівлі живими тваринами та продуктами тваринного походження у невстановлених місцях. Було відпрацьовано 38 місць стихійної торгівлі.

Також створено 8 робочих груп ( залучено 48 працівників ветеринарної міліції, ДПС, ДАІ, державної служби ветеринарної медицини) з метою контролю за переміщенням підконтрольних державній службі ветеринарної медицини вантажів. Проведено 984 перевірки: в т. ч. ринків — 93, автомобілів — 794, інших місць реалізації продукції тваринного походження — 97.

Протягом 2013 року в результаті цих заходів притягнуто до адміністративної відповідальності порушників законодавства у сфері якості та безпеки продукції тваринного походження 147 осіб на суму 9 792 грн.

Відмітимо, що систематично обстежуються 125 свиногосподарств області. У минулому році проведено 641 перевірку дотримання ветеринарно-санітарних вимог у свиногосподарствах різної форми власності. За виявлені порушення до адміністративної відповідальності притягнуто 77 осіб на суму 10 913 грн. Складено 172 приписи. Також нині проводиться робота по подвірному обстеженню спеціалістами державної служби ветеринарної медицини свинопоголів’я, що утримується в особистих господарствах.

Варто підкреслити, що щеплення проти класичної чуми свиней проводиться, згідно плану протиепізоотичних заходів з охопленням всього наявного поголів’я свиней господарств усіх форм власності. Щеплено понад 260,4 тисяч голів свиней.

З метою контролю у дикій фауні здійснюється моніторинг наявності збудника африканської чуми свиней серед диких кабанів. За 2013 рік відібрано 468 проб від диких кабанів: всі досліджені — позитивних результатів на африканську чуму не виявлено. Випадків масового захворювання та загибелі свиней у господарствах громадського сектору, населення та дикій фауні на підконтрольній території не виявлено.

У засобах масової інформації постійно проводиться роз’яснювальна робота серед власників тварин, керівників господарств та мисливців про небезпеку і заходи запобігання занесенню збудника африканської чуми свиней на територію Чернігівщини.

На випадок виникнення надзвичайної ситуації створений запас дезинфікуючих засобів.

Учасники наради не обішли увагою й іншу небезпеку — захворювання тварин на сказ.

На жаль, з цією проблемою у дикій фауні Чернігівщина лідирує. У минулому році було зафіксовано понад 2 тисячі укусів людей тваринами. Найбільший відсоток хворих тварин серед лисиць. Загалом домашні тварини становлять 69% від усіх хворих на сказ тварин. Особливо напружена епізоотична ситуація зі сказом тварин спостерігалася у 2013 році у Чернігівському (18 хворих тварин), Ріпкинському (11) , Бобровицькому (10) та Козелецькому (7 ) районах. Ще недопрацьовують мисливці, не регулюють чисельність лисиць, не займаються профілактичною роботою з населенням.

Виступаючи на нараді, перший заступник начальника Чернігівського ОУЛМГ, головний лісничий Юрій Пономаренко зауважив, що у минулому році було пошкоджено 400 га молодого лісу. Адже лісівникам дуже важко самотужки оберігати й огороджувати лісокультури. Він звернувся з проханням до мисливців допомагати у цій роботі працівникам лісової галузі. І також посилити контроль у мисливських угіддях щодо виявлення загиблих чи ослаблених диких кабанів, або таких, стосовно яких існує підозра на захворювання.

Микола Пиріг повідомив, що незабаром розпочнеться дуже серйозна робота, до якої треба поставитися досить відповідально, — облік лісових мешканців. У цьому році до цієї справи будуть долучатися й працівники державної ветеринарної служби, щоб вчасно виявити хворих тварин.


За повідомлянням Чернігівского ОУЛМГ

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини