Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 23:08:05

Колишні військові території будуть реалізовані на аукціонах

18.01.2014   09:41

До Міністерсва оборони Українии на «Гарячу» лінію звернувся мешканець Чернігова, колишній авіаційний механік, прапорщик запасу, учасник бойових дій Сергій Домашенко з наступним запитанням:

- Процес значного скорочення чисельності Збройних Сил, який останніми роками триває у вітчизняному війську, торкнувся більшості військових частин та установ Міністерства оборони України, які дислокувалися у Чернігові. Вивільнено багато приміщень та обєктів інфраструктури Зброних Сил України. Після розформовання Чернігівського вищого військового училище льотчиків його територію залишили військові частини, що забезпечували охорону та цілісність майна. Частину будівель переданно в аренду місцевим навчальним закладам та приватним підприємствам. Але більша частина їх стоять пустками. З кожним роком ці будівлі дедалі більше руйнуються. Що ж з ними буде далі? Чи розглядається в оборонному відомстві подальша доля цих споруд та колишнього військового аеродрому, який знаходиться неподалік?

Важливо, що заходи конверсії військового майна, баз, містечок, тобто зміни цільового призначення колишніх військових об’єктів, постійно тривають у оборонному відомстві. Зазначені дії відбуваються згідно до Закону України "Про правовий режим майна у Збройних Силах України" та здійснюється в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України   про відчуження земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти нерухомого військового майна, що підлягають реалізації, та земельних ділянок, які вивільняються у процесі реформування Збройних Сил України. Тож наразі проводиться оцінка майна у військових містечках для його подальшої реалізації на аукціонах з метою запобігання корупційним діям та іншим махінаціям. Нині це понад 400 звільнених військових містечок загальною площею майже 40 тисяч гектарів землі. Крім того, ще понад 200 містечок планується звільнити в процесі реформування Збройних Сил. Надлишкові армійські землі та об’єкти охороняють понад 2 тисячі чоловік особового складу, а на їх утримання щорічно витрачається близько 200 мільйонів гривень з державного бюджету.

На жаль, сьогодні питання передачі військових містечок насправді розв’язується не настільки швидко, як хотілось би. Водночас ми повинні розуміти, що Міністерство оборони - це військова структура, яка має цілком певне, конституційно обмежене призначення. Питання конверсії - це невластиві для нього функції, які в ситуації, що склалася сьогодні, міноборони намагається вирішити спільно з органами місцевої влади та місцевого самоврядування. Міністерство оборони не займатється продажем майна самостійно. Всі військове майно буде виставлено на аукціон, а кошти, отримані від продажу військових містечок, будуть спрямовані на реформування Збройних Сил України.

Якщо під призмою розглянути питання передачі або реалізації вивільнюваних містечок та об’єктів інфраструктури Збройних Сил, то їх треба розділити на кілька груп. Є привабливі об’єкти, розміщені у великих містах, де практично для будь-якого приміщення знайдеться свій спосіб використання. Отож їхня реалізація не складає труднощів. Другу групу становлять військові об’єкти, розміщені в невеликих або віддалених населених пунктах. Дуже часто в таких населених пунктах постає питання про безоплатну передачу військових об’єктів та містечок місцевим громадам, але іноді виявляється, що місцева громада не має коштів на те, аби прийняти колишіній військовий об’єкт за умови його подальшого функціонування. До третьої групи належать об’єкти, які знаходяться у віддалених куточках країни. Наприклад, це споруди колишніх ракетних шахтних установок, тощо. Тож будемо відвертими, що в подальшому утриманні такого майна важко зацікавити кого-небудь.
Зокрема, щодо території колишного льотного училища у Чернігові. Нещодавно до Міністерсва оборони України звернулися ветерани-льотчики з проханям виділити одну із цих військвих будівель під приміщення Музею історії авіації та космонавтики Чернігівщини.

У музеї зберігаються понад 15 тисяч унікальних експонатів, серед яких речі Героїв України Леоніда Каденюка і Олександра Галуненка, портрет Юрія Гагаріна з його особистим підписом, кабіна літака Л-39, катапультне крісло пілота, ракети та авіаційні бомби, льотне обмундирування, макети аеродрому, моделі літаків, велотренажер ДНП-2 випуску 1955 року тощо. Музей зберігає у собі факти історії нашої авіації, подвиги бойових льотчиків-випускників Чернігівської військової школи пілотів під час Великої Вітчизняної війни, льотчиків, які брали участь в бойових діях у війні в Афганістані та інших збройних конфліктах. Тут можна дізнатися про долю одинадцяти Героїв Радянського Союзу, двох Героїв України і шести Героїв Російської Федерації. Всі вони випускники ЧВВАУЛу.
Зокрема, перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк презентував музею свою книжку з автографом «Я твій син, Україно» та фото, на якому він під час перебування у загоні космонавтів. Герой України льотчик Олександр Галуненко подарував чернігівським ліцеїстам фотографію, на якій президент держави вручає йому Золоту зірку, а двічі Герой Радянського союзу льотчик-космонавт Петро Климук - авторський портрет-картину Юрія Гагаріна та рукавицю і шолом космонавта.

Про популярність авіаційного музею свідчать книги почесних гостей та відгуки. Із них можна дізнатися про численних відвідувачів, вдячних за змістовну розповідь про історію авіації. Гостей музею із Тули, Києва, Саратова, Мінська та інших міст сучасного СНД залишили тут свої автографи.

З початку року в музеї побувало понад сімдесят екскурсій школярів міста. Постійними його відвідувачами є вихованці ліцею з посиленою військово-фіцзичною підготовко.

Проте, багато з цих цінних речей ризикують бути втраченими назавжди, адже Музей авіації Чернігівщини не має власного приміщення. Наразі заклад арендує декілька кімнат у будівлі Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою. Значна частина експонатів знаходиться у окремій кімнаті, яка не має необхідних умов для їхнього зберігання: освітлення, температури та вологості повітря. Щоб уникнути псування історичних цінностей і зберегти експонати, музею потрібна нова домівка, за яку вже понад пять років «бьються» його засновники.
За словами одного із хранителів історії авіації Володимира Кузьменкова, після неодноразових звернень до різних органів влади,  питання про виділення будівлі для розміщення Музею авіації Чернігівщини знайшло порозуміння у Міністерстві оборони України. Оборонне відомство розгянуло можливіть передачі однієї з будівель, що розташована на територі колишнього  авіаційного училища, у комунальну власність громади міста Чернігова для розміщення музею. Але обовязковою умовою для вирішення цього питання повинно бути відповідне рішення  міської ради.

- Приємно, що в оборонному відомстві відгукнулися на прохання допомогти з домівкою для музея, - розповів колишній полковник Володимир Кузьменков. - Популярність музею авіації зростає з кожним днем, та без нового приміщення, обладнаного за останніми технологічними вимогами, значну кількість експонатів історії авіації ми можемо втратити назавжди.

До відома:
Звернутияся на «Гарячу» лінію можливо за телефоном 044-489-50-06.
Регіональна громадська приймальня Міністра оборони України м. Київ, вул. Шамрило, 19 кім. 108.
Регіональна громадська приймальня Міністра оборони України у м. Чернігів, вул. Гетьмана Полуботка, 68. Контактний телефон: (04622) 3-27-91. Керівник Регіональної громадської приймальні майор Лотоцький Анатолій Романович. Контактний телефон: 456-11-05.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини