Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:09:07

Радість і гіркий присмак новорічної красуні

06.01.2014   11:54Агенцiя

Чернігівські лісівники минулого року відвели для новорічних сосонок і ялин більшу площу, ніж в попередні роки, і виростили хороший "зелений урожай".

Слід відмітити, що в передсвятковий період в області діяло 14 пунктів продажу новорічних лісових красунь. Вирощені у держлісгоспах деревця можна було придбати в кожному лісництві у спеціально облаштованих місцях. І звичайно ж, на ялинкових базарах Чернігова та на виїзних базарах. На Московській трасі продавали святкову зелену продукцію працівники Ніжинського та Борзнянського лісогосподарських підприємств, на Київській - Чернігівського та Остерського, а на Гомельській - Добрянського.

До речі, на Білоруській трасі гостинно запрошував відвідувачів нещодавно відкритий торгівельний павільйон "Лісовичок": він цілодобово сяяв новорічними вогниками.

В обласному ж центрі покупці вибирали лісову гостю на ялинкових базарах на ринках "Нива", "Центральний" та "Привокзальний".

Водій Сергій Польовик з Ріпкинського лісництва і доставляв зелену продукцію на "Привокзальний" ринок, і сортував її. Сюди ж привозив запашні деревця і реалізовував їх помічник лісничого Чудівського лісництва Костянтин Манжуга (Це - ДП "Добрянське лісове господарство"). Біля ялинок відбувалося немало цікавих святкових історій. Майбутнє подружжя Юліана Ляпкіна та Олексій Буренок із задоволенням вибирали ялинку, щоб вперше разом зустріти новий рік - 2014-й стане роком створення їх молодої сім'ї.

На "Центральному" ринку продавалися ялинки й сосни, вирощені в Березнянському, Ревунівському та Мекшунівському лісництвах Чернігівського держлісгоспу. За цю справу відповідали на підприємстві інженер лісового господарства Андрій Шумило та інженери з охорони і захисту лісу Микола Бабич і Валентин Ковальчук.

На "Ниві" створювали святковий настрій жителям міста та його гостям представники Городнянського держлісгоспу: Городнянське та Староруднянське лісництва традиційно з року в рік радують земляків лісовими красунями. Часто приїздив на "Ниву" й головний лісничий підприємства Сергій Заяць.

Цікавий факт: нерідко на таких базарчиках вихователі вибирали лісову гостю для дошкільних дитячих закладів.

Потрібно додати, що лісівники продавали в цей час і чорниці, і вироби з дерева, і підставки для ялинок.

Особливим попитом користувалися попитом ялинки в горщиках.

Денис Землянко, головний лісничий ДП "Добрянське лісове господарство" , розповів: " У кожному лісництві нашого держлісгоспу були створені новорічні ялинкові плантації. Насіння ми заготовляли самотужки. Наприклад, Олександр Зогий з Ріпкинського лісництва в минулому році домовився з адміністрацією Чернігівського обласного стадіону ім. Гагаріна, щоб збирати насіння на алеї голубих ялинок. Отож у Ріпкинському і Ново-Яриловицькому лісництвах у теплицях вже висіяли насіння цих красунь, щоб на майбутнє продавати такі ялинки в горщиках".

Однак прикро, що в передсвяткові дні спритні ділки вирубували на покинутих полях колишніх колгоспів у Щорському, Городнянському та Ріпкинському районах самосійні сосни і продавали їх на стихійних базарах. Звісно, ці дерева не проходили радіологічний контроль, не мали й чіпа, тому й реалізовувалися за нижчими цінами. Чомусь і правоохоронні органи, як мовиться, "крізь пальці" дивилися на це неподобство.

В цьому переконалися члени рейдової бригади напередодні зустрічі нового року.

Рейдову бригаду очолював головний лісничий ДП "Чернігівське лісове господарство" Вадим Фесюн. До її складу входили старший оперуповноважений УДСБЕЗ УМВС України старший лейтенант міліції Ігор Грушун, провідний інженер з ОП Чернігівського держлісгоспу Микола Бабич та журналісти.

У святкові дні чернігівці з обуренням коментували побачене на вулицях обласного центру: біля Головпоштамту, біля багатьох магазинів по всьому місту лежали "скирти" осиротілих зрубаних сосен, які не вдалося вигідно продати пройдисвітам. Є над чим замислитися і зробити серйозні висновки правоохоронцям і екологам…

Чернігівським лісівникам гірко й образливо , адже стільки праці докладають вони, щоб виростити новорічні сосни чи ялини.

Виручені під час новорічної торгівлі кошти лісівники вкладають у насінництво, збільшуючи площі посадки дерев.

Чернігівці вже звикли, що місцеві лісівники забезпечують їх якісною лісовою продукцією до новорічно-різдв'яних свят. А скільки людей з інших регіонів проїздило в грудні гомінкими трасами! Багатьом хотілося привезти з Сіверського краю запашний зелений подарунок. Отож наші ялинки й сосни роз'їхалися по всій Україні.

Вся дружна родина чернігівських лісівників з гарним настроєм зустріла 2014-й рік. У кожному лісовому господарстві пройшли святкові заходи. А у Добрянському держлісгоспі в актовій залі підприємства зібралося 90 дітей селища, де їх вітали Дід Мороз зі Снігуронькою. Це був щедрий подарунок добрянських лісівників місцевій дітворі.

Микола Тищенко, Чернігівське ОУЛМГ

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини