Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 08:30:25

Військові зустрінуть новий рік на бойовому чергуванні

31.12.2013   10:44

Чернігівці, як і всі українці – в очікуванні Новорічних і Різдвяних свят. Та плани на святкування складають не усі. Десятки військовослужбовців Чернігівського гарнізону проведуть свята на бойових постах.

Бойове чергування в системі протиповітряної оборони країни нестимуть військовослужбовці командних пунктів армійської авіації Сухопутних військ ЗС України.  В одній із таких частин, що дислокується у Чернігові,  роботу на чергування у свята довіряють лише найкращим і найвідповідальнішим офіцерам.

У новорічну ніч оперативним черговим 8-командного пункту армійської авіації Сухопутних військ буде майор Андрій Свєжаков. За плечима цього досвідченого фахівця 24 календарних роки військової служби у Збройних Силах.  В даній військовій частині для нього це не перше відповідальне завдання.  Тож що таке бойове чергування, пояснювати йому не треба.

– З  2004 року я четвертий раз заступатиму на бойове чергування.  Відповідальність у нас завжди – велика. Служба є служба. Та попри все, як кажуть, запах хвої і біг у телевізійному марафоні святкового паровозика «Соса-Соlа» нікуди від нас не дінеться. Вже традиційно на командному пункті встановимо і прикрасимо новорічну красуню-ялинку. Проте без гірлянд. Повечеряємо салатом олів’є, оселедцем «під шубою», дерунами – усім тим що приготують дружини. А вже потім  з келихом апельсинового соку чекатимемо привітання Президента України та подивимось новорічні програми, – говорить офіцер.

Протягом доби допомагатимуть йому ще два військовослужбовці-планшетисти, які на небесних картах відслідковують польоти повітряних суден.

Звичайно завітають і привітають чергову зміну командного пункту з святом, командир зі своїм заступником. Така вже традиція цього чернігівського колективу. А вже, о 10 ранку 1 січня Нового 2014 року буде новий інструктаж, зміна на бойовому посту і повернення охоронців «новорічного неба» з подарунками до своїх сімей.

Також у новорічну ніч на відповідальних постах чергуватимуть близько п’ятнадцяти зв’язківців чернігівського інформаційно-телекомунікаційного вузлу, яким командує майор Володимир Пославський. Серед частин нашого гарнізону – ця  установа по-своєму унікальна. Адже у ній служить найбільше представників слабкої статі.
Передноворічна атмосфера тут робоча. Старший солдат Надія Щербань хоч і не чергуватиме на Новий рік, проте віконця на постах ретельно прикрашає білими сніжинками у формі шестипроменевих зірочок.
– Роблю це для цього щоб подружкам було веселіше. Все таки якийсь святковий настрій повинен панувати. Снігу надворі немає. А паперові сніжинки - кращий спосіб прикрасити приміщення до Нового року. Це наша традиція з року в рік. Думаю вони це оцінять. – каже Надія.

Командир проводить святковий інструктаж та запевняє: всі готові до несення служби на сто відсотків.
– За плечима моїх підлеглих не один рік новорічних чергувань. Телефон, телеграф, відділи приймальних та передавальних пристроїв, центр інформаційних систем – все це обслуговують наші фахівці-жінки. А от ніяких новорічних ялинок на вузлі зв’язку не буде. Проте є телевізор, тож дівчата подивляться новорічні програми. Будуть фрукти, печиво, шоколад, і приготують для себе щось смачне з домашньої кулінарії. А вже зранку їх чекатимуть удома діти та чоловіки. І посвяткують зі своїми родинами. - говорить майор Пославський.

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини