Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 01:20:37

Новорічні свята в Чернігові – у рамках закону

18.12.2013   14:05Агенцiя

Протягом останніх днів чернігівці стурбовані ситуацією щодо проведення органами місцевого самоврядування Новорічних та Різдвяних святкових заходів на Красній площі Чернігова у зв’язку з наявністю судового рішення, яким обмежується розміщення малих архітектурних форм та використання звуко- та кіновідтворюючої апаратури під час проведення мирних зібрань, та його довільним трактуванням окремими засобами масової інформації.

Чернігівська міська рада звертає увагу мешканців та гостей міста на необґрунтованість такої інформації з наступних підстав.

Відповідно до положень ст. 39 Конституції України, громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування. Обмеження щодо реалізації цього права може встановлюватися судом відповідно до закону і лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку - з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Таким чином, основним критерієм для вірного тлумачення змісту судового рішення є визначення поняття мирного зібрання. Відповідно до постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України "Про практику застосування законодавства адміністративними судами під час розгляду та вирішення спорів, стосовно реалізації права на мирних зібрання (збори, мітинги, походи, демонстрації, тощо)" від 21 травня 2012 року № 6, Суд, із врахуванням існуючих законодавчих норм, надав визначення відповідним формам мирних зібрань (збори, мітинги, походи, демонстрації, тощо), об'єднуючою ознакою яких є те, що проведення таких зібрань пов'язане з необхідністю обговорення громадсько-політичних, соціальних, економічних та інших проблем в суспільстві, з застосуванням відповідної мітингово-демонстративної атрибутики (лозунги, транспаранти, прапори).

Ще раз наголошуємо, що заплановані виконавчим комітетом Чернігівської міської ради під час підготовки та проведення новорічних та різдвяних свят заходи не носять форми мирних зібрань, оскільки направлені виключно на забезпечення належного дозвілля мешканців та гостей міста.

 

За інформацією юридичного відділу міської ради

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.