Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 07:53:53

Чернігівській обласній організації Спілки жінок України – 20 років. ФОТО

13.11.2013   10:40Агенцiя

12 листопада відзначила 20-річчя найчисельніша та найвпливовіша жіноча організація на Чернігівщині – обласна організація Спілки жінок України.

Цього дня відбулася VІ звітно-виборна конференція обласного осередку Спілки, на якій обговорювалися здобутки організації, підбивалися підсумки та окреслювалися перспективи. Крім того, найбільш активні жінки отримали нагороди від керівників облдержадміністрації, обласної та міської рад, пройшов святковий концерт і виставка робіт талановитих майстринь.

Для участі у звітно-виборній конференції та урочистостях до Чернігова  завітали по декілька представниць усіх районних та міських осередків обласної організації Спілки жінок України. Про підсумки роботи за останні роки прозвітувала голова обласної організації СЖУ Ірина Василівна Дорожкіна. У фойє навчально-методичного центру профспілкових організацій, де проходив цей захід, творчі жінки Чернігівщини представили свої чудові роботи.
 
Чернігівська обласна організація Спілки жінок України займає активну громадянську, державницьку позицію, що дає змогу в співпраці з органами державної влади і місцевого самоврядування сприяти підвищенню ролі жінки в суспільстві, впроваджувати рівні права та можливості жінок і чоловіків, - відзначила у своєму виступі І.В.Дорожкіна. - Наша організація проводить інформаційно-просвітницьку роботу задля ліквідації всіх форм дискримінації за ознаками статі, подолання стереотипів, утвердження духовних цінностей, формування відповідального материнства і батьківства.

Як розповіла делегатам Ірина  Дорожкіна, обласна організація систематично проводить різноманітні семінари, тренінги, круглі столи, науково-практичні конференції, видає буклети, брошури, книги з гендерної проблематики, розвитку жіночого підприємництва, має 2 сайти в Інтернеті, де постійно оновлюється законодавча база, є бібліотека корисних матеріалів та новини про заходи Спілки та Ліги (клубу) ділових і професійних жінок. Зокрема, організація стала ініціатором створення «Гендерного портрету Чернігівської області», який є інформаційним джерелом для забезпечення моніторингу з питань становища жінок і чоловіків.

При обласній організації Спілки жінок України продовжує діяльність Чернігівська міська Ліга (клуб) ділових і професійних жінок, яка об’єднує понад 80 жінок-керівників підприємств, установ, організацій, підприємниць, майстринь. Ліга є однією із активних бізнес-асоціацій, яка проводить активну роботу з підтримки та розвитку жіночого бізнесу (за ініціативою Ліги цьогоріч у Чернігові відбувся І Форум ділових і творчих жінок). Разом з Чернігівською ОДА Ліга щорічно організує обласний Ярмарок «Що може жінка», навчання жінок-підприємниць, презентації бізнесу, тощо.

За 20 років члени обласної організації  СЖУ неодноразово ставали депутатами рад всіх рівнів - від районних до обласної, і сьогодні впливають на процес прийняття рішень в області та на місцях. Щорічно організація бере участь у заходах в рамках Міжнародної кампанії «16 днів протидії гендерному насильству» для запобігання як торгівлі людьми, так і профілактики насильства в сім’ї. Вже 4 роки напередодні Міжнародного жіночого свята 8 Березня Спілка разом з Департаментом сім’ї, молоді та спорту ОДА проводить акцію «Жінки, знайте свої права».

Крім того, для підтримки соціального  статусу жінок в області та на місцях в Чернігові у 1998 році був започаткований обласний конкурс «Жінка року», лауреатами якого за 15 років стали близько 2000 жінок. Яскравим прикладом визнання Чернігівської обласної організації СЖУ є її співпраця з міжнародними громадськими і правозахисними організаціями, участь в міжнародних проектах. За час існування організації було реалізовано 23 проекти. Під час їх виконання проведено ряд навчальних тренінгів і конференцій, освітніх семінарів і круглих столів, підготовлено низку публікацій, посібників, довідкових і статистичних матеріалів.

Міжнародні зв’язки активно розвиваються за допомогою Інтернету: обмін досвідом, висвітлення подій організації відбувається на сайті BPW (Business and Professional women) Європи. У вересні 2012 року 16 представниць організації «Soroptimist International», які представляли клуби Данії, Італії та Швейцарії з метою обміну досвідом та подальшої співпраці вже втретє перебували з офіційним візитом у м. Чернігові. У серпні 2013 р. гості з BPW Європи провели навчання для членів нашої організації, показали на практиці, як бути активно присутніми у соціальних мережах для налагодження нових контактів. Організація постійно співпрацює з Корпусом Миру.

Ми здійснюємо громадську діяльність за рахунок свого особистого часу і не отримуємо жодних матеріальних винагород, але натомість отримуємо велику вдячність людей та їхню позитивну енергію, - зазначила насамкінець свого виступу Ірина Василівна Дорожкіна.

В цей урочистий день жінок щиро привітали в.о. заступника голови ОДА Юрій Музика, заступник голови Чернігівської обласної ради Іван Коробка, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради - керуючий справами виконкому Станіслав Віхров, директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту ОДА Оксана Сердюк, президент Чернігівської торгово-промислової палати Костянтин Іванов та директор центру медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів Василь Пасічник. Коліжанок тепло вітали також голова обласної благодійної організації «АРАТТА» Вікторія Філатова («Жінка року», 2000 р.) - секретар Чернігівської організації Soroptimist International, член президії обласної організації Спілки жінок України, та голова обласного відділення Дитячого фонду України Валентина Хуторненко («Жінка року», 2001 р.), член президії обласної організації Спілки жінок України.

Чудові концерті номери подарували присутнім народна артистка України Лариса Роговець («Жінка року», 1999 р.), капела бандуристів, художнім керівником якої є заслужена артистка України Раїса Борщ («Жінка року», 2012 р.), заслужена артистка України Марина Гончаренко («Жінка року», 2011 р.) та інші чернігівські виконавці.

 

ФОТО - ВІКТОР КОШМАЛ

Останні новини Чернігівщини

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану 17:11

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

Ритм сучасності — проєкт “Jazz-Куліса” 17:07

13 квітня 2024 року бенд “BissQuit” знову зустрівся з шанувальниками джазу в межах проєкту “Jazz-Куліса”. В єдиному творчому просторі — на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру — музиканти і глядачі разом поринули в атмосферу музики, що вивільняє зазвичай втаємничені емоції в кожного причетного до неї.

Презентація монографій, присвячених історії Батурина і Глухова 16:47

11 квітня у читальному залі Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових у межах чергового засідання клубу «Краєзнавець» відбулася презентація монографій, присвячених історії двох столиць часів Гетьманщини – Батурина і Глухова.

 Поліція розслідує обставини підриву автомобіля у прикордонній громаді Чернігівського району

Поліція розслідує обставини підриву автомобіля у прикордонній громаді Чернігівського району 16:39

Сьогодні близько 6:40 ранку до поліції надійшло повідомлення про те, що на невідомому вибуховому пристрої підірвався автомобіль зі співробітниками РЕМ. Внаслідок вибуху двоє чоловіків зазнали поранень і були госпіталізовані.

На Чернігівщині поліцейські викрили учасника схеми, який за хабарі сприяв у визнанні ухилянтів непридатними до військової служби 16:37

Слідчі Головного управління Нацполіції в Чернігівській області повідомили фігуранту про підозру, а суд взяв його під варту.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини