Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:03:04

Мрієте виховати майбутнього економіста? Тоді вам до дитсадка № 10

08.11.2013   12:49Агенцiя

У цьому дошкільному навчальному закладі розпочинають розвивати логічне мислення та проводити розрахункові операції вже з молодшої групи. Вихователі Лідія Сизова та Наталія Шинкаренко застосовують для цього спеціальні кольорові палички, які називаються паличками Кюїзенера.

Результати застосування спеціальних методик, в основі яких лежать ігрові елементи, вражають: діти не тільки швидко засвоюють розрахункові операції, але й чудово справляються з досить складними логічними завданнями, мають уявлення про об’єм, колір, структуру предметів. Тож у перший клас вони йдуть, озброєні основними математичними навичками. А ще швидко й упевнено читають, цьому їх навчають за спеціальною методикою раннього читання.

Тут виховують у дітях і справжніх дослідників — саме в цьому дитсадку широко впроваджують методику музейної педагогіки. У кожній групі працюють за різними напрямками міні-музеї, де діти вивчають природу та природні явища. Але справжньою творчою лабораторією став музей бджільництва вихователя Ірини Койдан, у якому зібрано безліч матеріалів, пов’язаних із життям бджіл та бджільництвом.

Усі експонати музею використовуються під час дидактичних ігор та творчих занять із малюками. Наприклад, вихованці Ірини Іванівни ліплять не з пластиліну, а з воску, заздалегідь його обробивши, а потім розфарбовують фігурки за допомогою воскової крейди. Дитячий музей бджільництва тісно співпрацює з магазином бджільництва, діти там часті гості. Але до магазину малеча приходить не тільки покуштувати запашного меду, а й ознайомитися з обладнанням, що використовується у бджільництві, продуктами життєдіяльності бджіл. Ось така профорієнтаційна робота — з перших років життя.

А про природу, історію та сучасність рідного краю діти отримують уявлення під час туристичних походів та екскурсій. «Кожного року наші вихованці вирушають у туристичний похід до Подусівського лісу. Зазвичай цьому передує велика підготовча робота. Спочатку відбувається вивчення маршруту, юні туристи під керівництвом інструктора з фізичного виховання Ганни Костюк знайомляться з правилами безпеки та азами туристичної справи. У поході діти вчаться ставити намет, орієнтуватися на місцевості, знайомляться з природним різноманіттям Чернігівщини. Під час походу відвідують пам’ятник загиблим воїнам. Інструктор із фізичного виховання та вихователь розповідають дітям про Чернігів у роки Великої Вітчизняної війни, підпільний та партизанський рухи на Чернігівщині, воїнів-визволителів нашого рідного краю. Таким чином поєднуємо туристично-краєзнавчу роботу з патріотичним вихованням дітей», — каже завідувач садочка Людмила Федорова.

У садочку працюють різноманітні гуртки: «Талановиті пальчики», вихованці якого зі звичайного паперу роблять справжні витвори мистецтва, «Співочі дзвоники», краєзнавчо-туристичний, театральний, математичний. Але справжнім ноу-хау ДНЗ є безкоштовний гурток із вивчення англійської мови для дітей старшого віку.

Дбають у садочку і про фізичне виховання дітей. Ще відтоді, коли дитсадок був відомчим закладом КСК, тут була розроблена ціла програма з оздоровлення дітей, а тодішні новації й методики навіть розпочали широко впроваджувати в інших відомчих садках міністерства легкої промисловості. Велика увага оздоровленню дітей приділяється й зараз. Щоправда, нині, каже Людмила Федорова, трохи інша ситуація. Якщо раніше перед вихователями стояла переважно задача знизити і запобігти захворюваності на ГРВІ, то зараз зростає кількість дітей, які вже в ранньому віці мають хронічні захворювання.  У 3-річних дітлахів спостерігаються серцево-судинні захворювання,  шлунково-кишкового тракту, порушення зору, мовлення, з’явилося багато дітей-алергіків. І тут головне завдання — підтримати здоров’я цих дітей. А це і дієтичне харчування, і вчасно проведені досвідченими медсестрами садка за призначенням лікаря необхідні лікувальні процедури, і спеціально підібрані оздоровчі фізичні вправи.

Заклад відкрився у 1978 році, а вже у 1979 зробив свій перший випуск. За роки свого існування із стін садочка вийшло понад 10000 випускників. Зараз тут виховуються вже онуки перших випускників. Майже половина — діти вихованців садка. Усі ці роки закладом керує Людмила Федорова. У 1996 році садок перейшов до комунальної власності. На сьогодні у закладі працює 10 груп, де виховується 212 дітей

Вдалося зберегти в садку і два перші класи: один від 34-ї школи, другий від 14-ї. «Не хотілося б відмовлятися від цієї практики. Адже на базі садка діти легше адаптуються до шкільних вимог і приходять у другий клас більш здоровими і впевненими в собі», — розповідає завідувач садка.

Садок № 10 — ювіляр. У грудні йому виповниться 35 років. До свого 35-річчя садок прийшов оновлений і зовні, і зсередини. За сприяння міської ради за бюджетний кошт відремонтовано покрівлю, а з допомогою депутатів та батьків вдалося відремонтувати всі приміщення, придбати нові меблі, іграшки.

Чернігівські відомості

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини