Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 04:06:37

У прокуратурі області обговорено стан додержання прав дітей, які потрапили у кофлікт із законом

01.11.2013   07:58

Під головуванням прокурора Чернігівської області Максима Говорухи відбулося розширене засідання колегії прокуратури області, на якому обговорено питання додержання прав дітей, що потрапили у конфлікт із законом та прокурорського нагляду у цьому напрямку.

Як зазначив у своєму виступі прокурор області Максим Говоруха, захист прав дітей Генеральним прокурором України Віктором Павловичем Пшонкою визначено одним із пріоритетних напрямків прокурорсько-слідчої діяльності. У схваленій Указом Президента України Віктора Федоровича Януковича від 24 травня 2011 року Концепції розвитку кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні визначено заходи для забезпечення дітям, які потрапили у конфлікт із законом, особливого піклування і допомоги.

Сьогодні чинним Кримінальним процесуальним кодексом України передбачено спеціалізацію слідчих та суддів у кримінальному провадженні щодо неповнолітніх, змінено умови застосування до неповнолітніх запобіжних заходів та мір покарання, передбачено інститути відновного правосуддя.

Зміна підходів у кримінальній юстиції щодо неповнолітніх позитивно позначилися у на рівні підліткової злочинності, ефективності профілактичної роботи. Зокрема у поточному році в області досягнуто зниження більше, ніж вдвічі рівня злочинності серед неповнолітніх. Майже на 40% зменшилась кількість дітей, які скоїли кримінальні правопорушення та  підлітків, до яких застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою (6 проти 12).

Разом з тим, відмічаються окремі негативні тенденції у динаміці та структурі підліткової злочинності у ряді районів області.

В цілому за 9 місяців року до Єдиного реєстру досудових розслідувань  внесено 197 заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, вчинені неповнолітніми або за їх участі, за результатами розслідування до суду направлено 133 кримінальні провадження,  з них 117 з обвинувальним актом.

Значна кількість протиправних діянь неповнолітніх має корисливу спрямованість     (62 – крадіжки, 14 – грабежі, 1 – розбійний напад).
З початку року дітьми скоєно 3 вбивства (у 2012 році –1) у містах Чернігові, Прилуки та Чернігівському районі.

У групах осіб понад 30 неповнолітніх вчинили кримінальні правопорушення, у т.ч. 1 – у складі організованої групи.

Кожен п’ятий підліток скоїв злочин повторно.

І це не може не турбувати,  зазначив прокурор області. Неналежна профілактична робота з неповнолітніми тільки сприяє зростанню рецидивної злочинності.

За підсумками засідання колегії керівництвом прокуратури області, правоохоронних органів,  соціальних служб визначено конкретні заходи щодо забезпечення належної організації захисту прав дітей та попередження злочинності серед неповнолітніх.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини