Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 14:14:14

309 старовинних монет передано Чернігівською митницею Міндоходів до Фастівського краєзнавчого музею

11.10.2013   08:53

Ще один музейний заклад України поповнила колекція старовинних монет. За рішенням Експертно-фондової ради з питань безоплатної передачі вилучених або конфіскованих культурних цінностей обернених відповідно до закону в дохід держави працівники Чернігівської митниці Міндоходів передали історичні цінності представникам Фастівського державного краєзнавчого музею.

Дані монети інспектори митниці спільно з прикордонниками затримали у пункті пропуску “Нові Яриловичі” при спробі незаконного вивезення за межі України. Нумізматичну колекцію виявили у громадянина Республіки Білорусь, який виїжджав з України на рейсовому автобусі “Київ-Гомель”. Загалом в автобусі слідувало до Білорусі 47 пасажирів.

Під час здійснення митного контролю пасажирам було запропоновано заповнити митні декларації. Ні при заповненні декларації, ні при усному опитуванні 33-річний громадянин не зізнався, що перевозить заборонені предмети. Монети виявили при огляді його валізи. Пояснюючи свої дії, громадянин повідомив, що займається колекціонуванням, а також обміном та продажем монет. Дані 309 монет – іноземного та вітчизняного виробництва періоду кінця ХІХ – середини ХХ сторіччя – придбав у Києві.

Експертне дослідження цінності монет здійснювали науковці Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В.Тарновського. Згідно висновку усі монети мають історичну цінність. Отже для переміщення їх через митний кордон України потрібен дозвіл уповноваженого органу контролю за переміщенням культурних цінностей. За даним фактом інспектором митниці був складений протокол про порушення митних правил за статтями 471, 472 Митного кодексу України. Суд, який розглядав справу, виніс рішення конфіскувати в дохід держави 309 монет, вартість яких за експертною оцінкою становить понад 5 тисяч гривень, та стягнути з порушника штраф у розмірі 100% вартості предметів правопорушення.

Як повідомлялось раніше, протягом вересня Чернігівською митницею Міндоходів передано ікони до Храму Святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова Чернігівської Єпархії УПЦ та монети до Національного архітектурно-історичного заповідника “Чернігів стародавній”. Загалом цього року до музейних, бібліотечних та релігійних закладів історичних та культурних цінностей передано на суму понад 56 тисяч гривень.
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини