Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 01:53:26

Розпочинається проект, направлений на збереження та стале використання торфовищ Чернігівщини

14.09.2013   12:11Агенцiя

В м. Чернігів 12 вересня відбувся вступний семінар Проекту Європейської комісії – Програми розвитку ООН «Збереження та стале використання торфовищ». Даний Проект є одним із пілотних проектів програми «Clima East», запланований на 4 роки, та покликаний продемонструвати дієвість способів раціонального природокористування для пом’якшення наслідків змін клімату, адаптації до них.

Проект  має продемонструвати, як в межах одного ландшафту можна відновити певні ділянки невикористаних деградованих сільськогосподарських торфовищ, розширити площу природоохоронних територій з урахуванням потреб збереження біорізноманіття та залучити місцеві громади до вирішення питань раціонального землекористування. Пілотним регіоном Проекту вибраний Ніжинський район нашої області. Важливим складовим компонентом реалізації проекту є створення на пілотній території природоохоронного об’єкту – регіонального ландшафтного парку. Партнером у реалізації даного напрямку виступатиме Асоціація природоохоронних територій України. Створення регіонального ландшафтного парку дасть змогу підвищити екологічну стабільність території, поєднати охорону та збереження біологічного та ландшафтного різноманіття зі створенням умов для відпочинку, розвитку зеленого туризму та інших видів рекреації.

Практичний  підхід до відновлення деградованих торфовищ Чернігівщини, розвиток і збереження біорізноманіття дозволить отримати підвищення прибутковості відновлених земель для місцевих громад, забезпечити стале управління торфовищами. Крім того, виконання проекту дозволить відновити гідрологічний режим територій та зменшити викиди парникових газів на 4-8 тонн з гектару відновленого торфовища .

В обговоренні  взяли участь партнери з представництва ЄС, Програми розвитку ООН в Україні, Державних агентств водних ресурсів України та екологічних інвестицій України, представники органів місцевого самоврядування - обласної ради та Ніжинської районної ради, виконавчої влади – Департаментів екології та природних ресурсів та економіки облдержадміністрації, Деснянського басейнового управління водних ресурсів, Держекоінспекції у Чернігівській області, науковці.

Довідково: В області налічується понад 400 боліт. Загальна площа становить 95,7 тис. га, або 3% території Чернігівської області. У попередні десятиліття непродуманими меліоративними заходами було нанесено значну шкоду великій кількості цінних природних комплексів. На Чернігівщині було осушено близько 300 тис. га Поліських боліт, що призвело до зменшення водності малих річок, в окремих випадках деградації земельних і рослинних ресурсів.

 

Н. Радченко  начальник відділу Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.