Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 04:59:19

Основною статтею в структурі сукупних витрат населення Чернігівщини залишаються витрати на харчування

11.09.2013   11:12

Витрати населення області у 2012 році

За даними вибіркового обстеження умов життя домогосподарств у 2012 році кількість домогосподарств Чернігівської області склала 452,6 тисяч.

Середньомісячні сукупні витрати в домогосподарствах області становили 3497 грн. проти 3376 грн. у 2011 році. Для порівняння: одне домогосподарство України витрачало 3592 грн. Кожний житель Чернігівщини щомісячно витрачав 1803 грн. еквівалентних1 сукупних витрат.

Основною статтею в структурі сукупних витрат залишаються  витрати на харчування, які протягом року зменшилися на 5,6 в.п. та склали 50,4%. У той же час домогосподарства більше направили коштів на купівлю непродовольчих товарів та оплату послуг – 29,4% сукупних витрат (у 2011р. – 27,5%).

Сума коштів на оплату житла, комунальних продуктів та послуг (з урахуванням суми пільг та субсидій) становила 211 грн. (6% сукупних витрат). Щомісячно направлялось на купівлю одягу та взуття – 159 грн. (4,6% сімейного бюджету), на товари та послуги з охорони здоров’я – 147 грн. (4,2%), транспорт – 135 грн. (3,8%), зв'язок – 87 грн. (2,5%). Витрати на купівлю предметів домашнього вжитку, побутової техніки та поточне утримання житла становили 64 грн. (1,9%).

Разом із тим на відпочинок і культуру домогосподарство витрачало 1,8% сімейного бюджету, на освіту – 1,1% тощо. На алкогольні напої та тютюнові вироби направлялося по 1,2% сімейного доходу.

На неспоживчі витрати (допомогу родичам та іншим особам, купівлю акцій, сертифікатів, вклади до банків, витрати на будівництво, капітальний ремонт житла тощо) домогосподарства спрямовували 17,8% усіх витрат.

____________________

1  При розрахунках середньодушових показників, а також показників диференціації населення та домогосподарств за рівнем матеріального добробуту відповідно до сучасної міжнародної практики впроваджено використання шкали еквівалентності. Зазначена шкала є системою коефіцієнтів, яка відображає зменшення мінімально необхідних потреб на одного члена домогосподарства при збільшенні розміру домогосподарства та зміні його складу. В Україні застосовується шкала, за якою першому члену домогосподарства присвоюється коефіцієнт 1, а всім іншим – 0,7.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.