Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 04:05:03

У Новгород-Сіверському проект «Покровська криниця» набирає обертів. ВІДЕО

27.08.2013   09:43Агенцiя

У Новгороді-Сіверському, по вулиці Колгоспній, є природне джерело. Вода у ньому чиста, прозора і дуже смачна.

З надзвичайною силою виривається вона з-під землі і, падаючи на землю, розбивається на мільйони кришталевих краплин. Краса та й годі. Але не тільки своєю водяною мелодією приваблива, й  око милує криниця.

Місцеві жителі, а також ті, хто має транспорт і не лінується, навідуються сюди за питною водою. Її чистота лабораторно підтверджена, кажуть, що й корисна вона для очей. Поки це припущення, але те, що рідко хто з місцевих користуються окулярами, це факт. Причиною можливої цілющості і приємного смаку є срібло, якого чимало у складі води. До речі, набрати її можна за лічені секунди. Так, 40-літровий бідон – це десь 25 секунд і навіть менше. А раніше, розповідали, джерело било з такою силою, що можна було поставити на струмінь води відро і воно трималося.

Ось таку унікальну місцину має Новгород-Сіверський. Криниця чудова, а от територія навколо занедбана.

Провести її благоустрій, зробити Покровську криницю ще одним туристичним об’єктом міста – ця ідея і лягла в основу одноіменного проекту. Ініціатором його виступила громадська організація «Княжий град». У квітні 2013 року відбулися збори її активних членів. Розподіляли, хто чим має займатися цьогоріч. Покровська криниця дісталася Євгенію Бурику.

Чому справа завмерла аж до серпня? Бо йшла підготовка, а потім і сам щорічний мотозліт, - говорить Євгеній. – На це теж пішло чимало сил і часу. Адже байкерська зустріч – один з традиційних заходів, що проходить влітку в Новгороді-Сіверському. І провести його хочеться на належному рівні.

І ось настав час криниці. 7 серпня за ініціативи «Княжого граду» відбулась зустріч людей, що мають активну життєву позицію. Говорили про майбутнє міста, що можна було б зробити. Вирішили почати з Покровської криниці.

Але хороша ідея – це частина справи, треба й кошти на її реалізацію. Аби популяризувати цей проект, привернути до нього увагу і, власне, розпочати збір коштів, 9 серпня на міській пристані відбувся концерт. Виступали Надія Школьна, Євгеній Бурико, Анатолій Швенько і гість з Шостки Євгеній Кротов. В результаті зібрали 419 гривень. Та це тільки початок, адже бюджет проекту 20 тисяч гривень. Тож якщо хочете долучитися до цієї справи, можете зробити і свій посильний фінансовий внесок, переказавши кошти на розрахунковий рахунок 26009051403237, МФО 353586, Приват Банк.

Куди, а вірніше на що підуть кошти? Як зазначив Євгеній Бурико, це буде не просто стежка да криниці, що завершується лавою, а місце релаксації. Сприятиме цьому, по-перше, безперервний потік води, адже це одна з трьох речей, на які можна дивитися безкінечно. Пам’ятаєте: як біжить вода , як горить вогонь і як працює хтось інший. До речі, чоловіки, що цінують красу, кажуть, що є й четверта справа. Мовляв, на красиву жінку теж можна дивитися довго. Це був невеличкий відступ від теми, тож повернемося до криниці.

По-друге, відпочити на цьому місці допоможе і купальня, яку мають облаштувати трохи нижче від природного фонтану. І джерело, і купальня будуть накриті бесідкою розміром 3 на 4 метри. Для надійності дах встановлять на 6 залізобетонних стовпи. Ну і, по-третє, не забуваймо про цілющу смачну воду. Ось таким буде Покровське джерело.

- Тільки криницею не обмежемось, - каже Євгеній Бурико. – Про прилеглу територію теж слід подбати: зробити під’їзд, повирубувати кущі. Оскільки ми у таких справах початківці, - продовжує Євгеній, - хочемо звернутися по допомогу до Сосницького управління водних ресурсів , що вже має досвід реставрації природних  пам’яток.

Посприяти у цій справі можна не тільки фінансово. Небайдужі підприємці, наприклад, виділяють будматеріали, надають транспорт. Стане в нагоді будь-яка допомога.

Покровська криниця – це одна з перших ідей. Якщо маєте цікаву думку і хотіли б втілити її у життя -  громадська організація «Княжий град» готова до співпраці. Але зважте на те, що мова не тільки про озвучену ідею, бо це вміє ледь не кожен, а й про активну особисту участь в реалізації проекту.

http://nsgrad.com/

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.