Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 20:22:20

31 травня в Україні проводиться Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням

31.05.2013   08:15Агенцiя

У всьому світі в останній день травня проводиться міжнародна акція по боротьбі з курінням – Всесвітній день без тютюну, або день, вільний від тютюнового диму. Він був встановлений Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) в 1987 році. Перед світовою спільнотою було поставлено вагоме завдання – домогтися, щоб в XXI сторіччі проблема паління тютюну зникла.

Загальновідомо, що вживання тютюну – причина передчасних смертей, хвороб в усьому світі. На сьогоднішній день, за даними звіту ВООЗ, від вживання тютюну щороку помирає понад 5 мільйонів людей; прогнозно до 2030 року ця цифра зросте до 8 мільйонів смертей щорічно. Але людство здатне цьому запобігти.

За даними Головного управління статистики у Чернігівській області, сукупні витрати на одне домогосподарство, в середньому, у розрахунку за місяць на тютюнові вироби рік від року зростає.

Наразі курцями є біля половини всього чоловічого населення і близько чверті жіночого. В Україні склалася особливо небезпечна ситуація щодо активного поширення тютюнопаління у молодіжному середовищі. Не менш небезпечним є пасивне куріння, особливо для дітей та молоді.

Але існує і інший бік загрози від паління. В літній період більшість населення активно відвідує ліси (лісові масиви займають біля 21% території Чернігівської області) і задля відпочинку, і для сезонного збирання та заготівлі грибів та ягід. При настанні спеки непоправної шкоди лісовим насадженням може завдати недбало кинутий недопалок. Вогонь може блискавично спалахнути та розповсюдитись в умовах сильної посухи на великі відстані. Через територіальну особливість виникає висока та надзвичайна пожежна небезпека на торфовищах Чернігівської області.

Тому Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням є ще однією нагодою для усвідомлення небезпеки, яку паління несе не тільки здоров’ю населення, а й навколишньому природному середовищу.


Наталія Радченко, Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області
 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.