Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 03:33:09

У Чернігові мешканцям будинку повернули підвал

14.05.2013   16:10

Прокуратура захистила права мешканців багатоквартирного будинку на користування майном, що перебуває у спільній сумісній власності

У березні поточного року до прокуратури міста Чернігова звернулась голова будинкового комітету одного з багатоквартирних будинків на вул. Родімцева.

У скарзі зазначалось, що протягом кількох років мешканці будинку неодноразово звертались до міської ради, управління житлово-комунального господарства, комунального підприємства, яке надає послуги з утримання будинку та прибудинкової території, з питань надання їм доступу до підвалу будинку для облаштування побутових приміщень.

Однак, за результатами розгляду звернень мешканцям відмовляли у наданні доступу до підвалу.

Прокурорська перевірка засвідчила, що такі дії посадових осіб комунального підприємства є незаконними та такими, що порушують конституційні права громадян.

Зокрема, частиною 2 статті 382 Цивільного кодексу України визначено, що власникам квартири у багатоквартирному житловому будинку належать на праві спільної сумісної власності приміщення загального користування, опорні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання за межами або всередині квартири, яке обслуговує більше однієї квартири, а також споруди, будівлі, які призначені для забезпечення потреб усіх власників квартир, а також власників нежитлових приміщень, які розташовані у житловому будинку.

Частинами 1, 2 статті 369 Цивільного кодексу України передбачено, що співвласники майна, що є у спільній сумісній власності, володіють і користуються ним спільно, якщо інше не встановлено домовленістю між ними. Розпоряджання майном, що є у спільній сумісній власності, здійснюється за згодою всіх співвласників.

Крім того, Конституційним Судом України рішеннями 4-рп/2004 від 02.03.04, № 14-рп від 09.11.11 підтверджено права спільної сумісної власності на нежитлові приміщення власників та користувачів квартир у багатоквартирних будинках, у тому числі мешканців неприватизованих квартир.

Враховуючи викладене, на усунення конституційних прав громадян начальнику комунального підприємства внесено подання, за результатами розгляду якого незаконні дії припинено, мешканцям будинку надано доступ до підвалу.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.